Изпитите за шофьори в София бяха блокирани заради корупция в ДАИ


Изпитите за шофьори в София бяха блокирани заради корупция в ДАИ
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3476

Изпитите за шофьори в София и региона бяха блокирани заради пореден корупционен скандал в ДАИ и арести на служители. В сряда следобед антимафиоти от ГДБОП влязоха в централата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА, известна като ДАИ) и иззеха компютри и документи. Вечерта последваха и арести. Вчера от прокуратурата обобщиха, че са били арестувани общо 14 души - основно служители на агенцията, но и двама собственици на автошколи.

Арестуваните са изпитващи от звеното, което провежда изпити на кандидати от София-област. Разследващите смятат, че те са участвали в организирана престъпна група за вземане и даване на подкупи. Пред ГДБОП един от арестуваните обяснил, че вземали пари само от хора, които не могат да карат. Способните обаче преминавали, без да им се иска рушвет.

Заради липсата на годни служители изпитите по графика за четвъртък и петък се наложи да бъдат отложени за събота и неделя, съобщиха пред "Сега" от ресорното транспортно министерство. През това време ще бъдат командировани хора от другите областни звена на агенцията, които да проведат изпитите в София.

"Между 50 и 100 лв. е била тарифата за успешно преминаване на практическия изпит от шофьорския курс", съобщи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг вчера. "Пари се дават на инструктора и на изпитващия. По думите на единия от задържаните парите са били взимани "морално". "Ние пари от тези, които могат да карат, не вземаме", цитира част от разпита говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Иван Гешев бе доста по-рязък. Той стигна до извода за "заплаха за националната сигурност", защото голяма част от катастрофите се дължали именно на неумение да се кара.

При обиските на арестуваните са открити над 115 хил. лв. "Буквално отвсякъде изскачат пари", заяви още Гешев. При едно от претърсванията са иззети около 15 хил. лв., скрити в книги. Според Гешев арестуваният служител обяснил, че изобщо е забравил за съществуването на парите и дори благодарил на полицаите, че му го напомнили. Групата е действала на принципа "малки суми, но редовно". Засега не е ясно колко от арестуваните ще получат обвинение.

Това е поредната акция срещу корупцията в ДАИ. Миналата година ГДБОП и прокуратурата арестуваха друга група, за чийто лидер бе посочен тогавашният началник на структурата Цветелин Цветанов. В момента делото е на първа инстанция. Въпреки че ДАИ е на подчинение на транспортното министерство, от изявленията на прокуратурата стана ясно, че няма да се търси отговорност от политическото ръководство или от чиновници по високите етажи на ведомството. Разследващите дори благодариха за съдействието на транспортното министерство.

Вчера Московски потвърди, че акцията е била проведена с пълното съдействие на неговото ведомство. "Предварителните действия са поне от около половин година", допълни той. Новата система за провеждане на теоретичния изпит с т.нар. бели стаи все още не е компрометирана. Министърът обеща и кадрови промени в "Автомобилна администрация", след като се изясни какви са нарушенията в агенцията.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички