Изпуснахме Volkswagen, ще дойде ли Hyundai?


Изпуснахме Volkswagen, ще дойде ли Hyundai?
Снимка: Hyundai

5608

Въпреки големите надежди и месеците трепетно очакване, изглежда все по-малко вероятно Volkswagen да построи завод у нас. Ръководството на автомобилния гигант вече няколко пъти отлага окончателното решение, но има все повече признаци, че то ще е в полза на Турция, вместо на България.

Южната ни съседка има сериозни конкурентни предимства и изглежда най-логичният избор за нова локация на германския концерн, а президентът Ердоган лично се е заел да убеди директорите на Volkswagen да построят новото предприятие в страната му. Огромната инвестиция определено би съживила турската икономика и би спечелила обществено одобрение на едноличния ѝ господар.

План Б за България – Hyundai

Усещайки, че губи битката, българското правителство се насочи към друг голям автомобилен инвеститор – Hyundai. В последните 2 години българските власти са в постоянен контакт с корейския концерн, който е считан за добра алтернатива, ако привличането на Volkswagen се провали.

Представители на Hyundai са посетили България, а ние върнахме визитата, като делегацията е водена лично от премиера Борисов. Той разкри, че страната ни е в напреднали преговори с корейците и официално им е предложила да построят автомобилен завод у нас. Очакваната инвестиция е милиардна.

"Страната ни е известна със заводите си в автомобилостроенето. Тя е прекрасна дестинация, с много добро качество, с много добри възможности", изтъкна премиерът. И подчерта, че крайното решение за евентуалното изграждане на завод на Hyundai в България ще бъде взето от борда на директорите на южнокорейския концерн.

"Надявам, че ще продължим да имаме успех в разговорите. Заради продължаващите преговори с Volkswagen, навсякъде по света са чули за страната ни", каза още Борисов, който посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на корейската компания в Хуасонг.

По думите му "ако накрая се харесаме и е взаимноизгодно", ще бъде положено началото на партньорство. "Но и сега правим доста неща за Hyundai в България", изтъкна министър-председателят.

"В Центъра на Hyundai представихме България и идеите, които имаме за възможностите за стратегическо партньорство. Отзивът от тяхна страна е да се свържем с европейската им централа, а това ще стане веднага щом се върнем в София", разкри министърът на икономиката Емил Караниколов.

Батерии за електромобили?

Освен с Hyundai, България преговаря и с друга корейска компания за изграждането на голям завод за батерии за електромобили. "В момента в България е една южнокорейска компания – от най-големите. Проучват България за инвестиция за над 1,5 млрд. евро", разкри Караниколов.

Корейците изглежда имат най-силен интерес към производството на батерии у нас. "Говорим за батерии за електрически автомобили. Те могат да бъдат за редица компании", изтъкна министърът на икономиката. Страната ни се конкурира с още 2 държави за апетитната инвестиция.

Борисов потвърди, че са възможни корейски инвестиции у нас в производството на батерии, акумулатори, в иновации и по отношение на суперкомпютъра, който от догодина щял да бъде в България.

Преди няколко седмици София е посетил и изпълнитeлният диpeĸтop нa xoлaндcĸия ĸoнглoмepaт Рhіlірѕ, ĸoитo cъщo имaт интepec ĸъм зaвoд зa eлeĸтpoмoбили, eлeĸтpoбycи и бaтepии.

Миналия месец премиерът "гарантира", че в страната ни ще има автомобилен завод, дори инвеститорът да не е Volkswagen."Стабилността в България се отчита, така че да бъдем търпеливи, нещата с инвестициите ще станат", увери Борисов от Южна Корея.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички