Изпълнителният директор на КТБ с второ обвинение и 50 000 лева гаранция

Изпълнителният директор на КТБ с второ обвинение и 50 000 лева гаранция
Източник: Actualno.com/Румен Скрински

Изпълнителният директор на Корпоративна търговска банка (КТБ) Александър Панталеев е с второ обвинение. Специализираната прокуратура го обвини в присвояване в особено големи размери за отпуснат кредит.

Обвинението е повдигнато по делото на Елена Йончева.

Според обвинението, Панталеев е действал в съучастие с другия изпълнителен директор на фалиралата банка – Георги Христов, който още не е получил обвинението си. Двамата вече са подсъдими по мегаделото за КТБ, предава bTV.

Специализираната прокуратура твърди, че Панталеев е бил подбуден от Цветан Василев, за да отпуснат на Елена Йончева 25 милиона евро.

Наложената мярка за неотклонение на Панталеев е 50 хиляди лева, но ще се обжалва.

Той отказа коментар.

Обвиненията срещу Елена Йончева

Същността на обвинението срещу Йончева е, че като управител на фирма "Офроуд" тя е помогнала 333 000 евро от КТБ да се преобразуват в лично имущество т.е. това е длъжностно присвояване. "Офроуд" е учредена съвместно от друга фирма на Йончева – "Авторска телевизия”, заедно с офшорката "Далий Трейдинг Лимитид".

Според прокуратурата, в решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размерът на капитала на "Офроуд" – 10 000 лева и начинът на разпределение на дружествените дялове – по равно, по 5 000 лева за всяка от компаниите "Авторска телевизия" и "Далий Трейдинг Лимитид". "Далий Трейдинг Лимитид" се е задължила срещу записаните 50 дружествени дяла от капитала на "Офроуд" ООД да извърши парична вноска в размер 5 000 лева. Поела е и задължение да направи и парична вноска в размер на 310 000 /триста и десет хиляди/ лева, които да бъдат отнесени във фонд "Резервен". На основание чл. 134 и сл. от Търговския закон, "Далий Трейдинг Лимитид" се е задължило след учредяване на "Офроуд" ООД в Търговския регистър на РБългария да направи и допълнителна парична вноска в "Офроуд" ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.