Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев подаде оставка


Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев подаде оставка
Снимка: НЕК

4241

Изпълнителният директор на „Национална електрическа компания“ ЕАД Петър Илиев е депозирал оставката си в деловодството на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД. Това съобщиха от пресцентъра на енергийния холдинг.

Пред БНР Илиев е заявил, че причините за оттеглянето му са "лични".

Припомняме, че преди дни се разрази скандал във връзка с търг за продажба на електроенергия за 50 млн. лв. при силно ограничаващи условия, които свеждаха потенциалните купувачи до един и създаваха проблеми за останалите участници на свободния пазар на ток.

Сделката трябваше да се състои днес, на 19 юни, но срещу нея се обяви с отворено писмо Асоциацията на работодателските организации, която обединява КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП. Критики имаше и от страна на много търговци на електроенергия.

Тогава Петър Илиев обясни пред Нова телевизия, че НЕК е изпитала затруднения заради промените в Закона за енергетиката.

На въпроси, които трябваше да дадат отговор защо се стигна до усещането за корупция и че всичко се прави "на тъмно", той отговори: "Да, да, но ние имаме много служители". "Не знам, не знам. Не ми е ясно", добави шефът на НЕК.

Междувременно, от Българската стопанска камара (БСК) разпространиха информация относно срещите на камарата с изпълнителната власт заради цените на тока на свободния пазар. В доклада на БСК се набляга, че предлаганото от КЕВР „незначително“ поскъпване на тока за бита т.е. регулирания пазар от 3,5% ще стане за сметка на присъствието на АЕЦ Козлодуй на свободния пазар, което ще бъде намалено с 1,3 млн. мегавата. Изрично се уточнява и, че КЕВР дава референтна пазарна цена (за свободния пазар) за следващата година от 89 лева на мегаватчас, което ще увеличи дълговете на НЕК с 80 млн. лева.

Отделно има прогноза за едностранно прекратяване от страна на държавата на договора с една от американските централи - „КонтурГлобал Марица Изток 3“. И причината е, че в противен случай ЕК ще третира договора като „непозволена държавна помощ“. Става въпрос за преференциалната цена за изкупуване на електроенергия по договор, като цената е заложена, за да може централата да поддържа определена мощност и да не спира работа. Това щяло да доведе до спестяване на 548 млн. лева годишно, твърди БСК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички