Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев подаде оставка

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев подаде оставка
Източник: НЕК

Изпълнителният директор на „Национална електрическа компания“ ЕАД Петър Илиев е депозирал оставката си в деловодството на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД. Това съобщиха от пресцентъра на енергийния холдинг.

Пред БНР Илиев е заявил, че причините за оттеглянето му са "лични".

Припомняме, че преди дни се разрази скандал във връзка с търг за продажба на електроенергия за 50 млн. лв. при силно ограничаващи условия, които свеждаха потенциалните купувачи до един и създаваха проблеми за останалите участници на свободния пазар на ток.

Сделката трябваше да се състои днес, на 19 юни, но срещу нея се обяви с отворено писмо Асоциацията на работодателските организации, която обединява КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП. Критики имаше и от страна на много търговци на електроенергия.

Тогава Петър Илиев обясни пред Нова телевизия, че НЕК е изпитала затруднения заради промените в Закона за енергетиката.

На въпроси, които трябваше да дадат отговор защо се стигна до усещането за корупция и че всичко се прави "на тъмно", той отговори: "Да, да, но ние имаме много служители". "Не знам, не знам. Не ми е ясно", добави шефът на НЕК.

Междувременно, от Българската стопанска камара (БСК) разпространиха информация относно срещите на камарата с изпълнителната власт заради цените на тока на свободния пазар. В доклада на БСК се набляга, че предлаганото от КЕВР „незначително“ поскъпване на тока за бита т.е. регулирания пазар от 3,5% ще стане за сметка на присъствието на АЕЦ Козлодуй на свободния пазар, което ще бъде намалено с 1,3 млн. мегавата. Изрично се уточнява и, че КЕВР дава референтна пазарна цена (за свободния пазар) за следващата година от 89 лева на мегаватчас, което ще увеличи дълговете на НЕК с 80 млн. лева.

Отделно има прогноза за едностранно прекратяване от страна на държавата на договора с една от американските централи - „КонтурГлобал Марица Изток 3“. И причината е, че в противен случай ЕК ще третира договора като „непозволена държавна помощ“. Става въпрос за преференциалната цена за изкупуване на електроенергия по договор, като цената е заложена, за да може централата да поддържа определена мощност и да не спира работа. Това щяло да доведе до спестяване на 548 млн. лева годишно, твърди БСК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.