Изследване доказа, че един определен цвят ни прави по-умни

Изследване доказа, че един определен цвят ни прави по-умни
Източник: iStock/Guliver

Цветовете могат да влияят на интелектуалните способности на хората, показа ново изследване.

Оказва се например, че червеният цвят може да подобри с до цели 31% резултатите при задачи, като редактиране на текст или извикване на спомени.

В същото време синият цвят може да направи хората по-креативни, като на практика удвоява броя на идеите, които те успяват да генерират.

“И предишни иследвания бяха свързали цветовете синьо и червено с подобряването на когнитивното представяне, но не дадоха ясен отговор на въпроса кой именно от тях е по-силен при тези ефекти. Според нас в действителност всичко зависи от вида на задачата”, коментира Джулиет Жу, водещата авторка на изследването, пише PsyBlog.

За целите си екипът на Жу е набрал над 600 участници, които е трябвало да изпълняват различни задачи, като някои от тях са включвали специфични детайли, а други са се фокусирали върху креативността. Всички задачи е трябвало да бъдат решени на компютър, като екраните са показвали син или червен фон за различните задачи.

Резултатите недвусмислено показали, че хората се справят по-добре тогава, когато фонът е бил именно червен. Макар червеният цвят често да се свързва с опасност или агресия, той всъщност ни прави по-активни, енергични и съсредоточени.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.