Изтеглянето на 62 лекарства за сърце от аптеките било превантивна мярка


Изтеглянето на 62 лекарства за сърце от аптеките било превантивна мярка
Снимка: Pixabay

3854

Мярката с изтеглянето от аптеките на 62 медикамента за сърдечно-съдови заболявания е превантивна. Това обяви при изслушването си в Народното събрание директорът на Агенцията по лекарствата проф. Асена Стоименова.

Решението беше взето след съобщение за съмнение, че активната съставка валсартан в лекарствените продукти е потенциално канцерогенна.

"На 4 юли, веднага след получаване на официалния сигнал от Европейската агенция по лекарствата, Изпълнителната агенция по лекарствата издава заповеди на притежателите на разрешение за употреба на засегнатите лекарствени продукти, но няма категорични данни, че примесът е в лекарствените продукти от 2012-а. Това е превантивна мярка", каза Стоименова, цитирана от БНР.

Тя беше изслушана в Народното събрание по желание на опозицията от БСП, чиито представители изтъкнаха, че над 160 000 души се лекуват с изтеглените лекарства.

Опасността от изтеглените лекарства е била само потенциална и пациентите могат да са спокойни, изтъкна председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

"Досега канцерогенност е доказана единствено върху опитите с животни, така че българските граждани могат да бъдат спокойни. Има достатъчно налични медикаменти. Те просто трябва да се доверят на своите лекуващи лекари, за да направят адекватна смяна на медикаментозната терапия. В никакъв случай да не я преустановяват", обясни Дариткова.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички