Изтеглят ядрено гориво от АЕЦ "Фукушима"


Изтеглят ядрено гориво от АЕЦ "Фукушима"
Снимка: Getty Images / Guliver

4822

Операторът на японската осакатена електроцентрала "Фукушима“ започна премахването на атомното гориво от сградата, в която се намира един от реакторите, стопили се през 2011 г.

В деликатната операция за първият път компанията „Tokyo Electric Power Co“ (TEPCO) отстранява гориво от силно замърсена сграда, в която се намира разтопения реактор вече четири години, предаде AFP.

Поради високите нива на радиация техниците използват дистанционно контролирано оборудване, за да изтеглят горивото от "резервоара за съхранение" вътре в сградата.

Според TEPCO ще са необходими около две години, за да се премахнат 566 единици ядрено гориво, повечето от които вече са изразходвани.

Инженерите са се нуждаели от време, за да изчистят отломките от голямото земетресение в сградата, докато преодоляват различни други технически предизвикателства, заяви говорителката на TEPCO, Юка Мацубара.

"Трябваше да действаме внимателно (за да премахнем отломките) и трябваше да предприемем мерки, за да не се надигне прахът и да се увеличат радиационните показания", каза тя.

Инженерите на TEPCO все още не могат да започнат да извличат разтопеното ядрено гориво, което остава дълбоко вътре в разрушения реактор. Това се счита за най-трудната част от масовата операция по почистване и не се очаква да започне до 2021 година.

В най-тежката ядрена катастрофа след тази в Чернобил през 1986 г., реактори 1, 2 и 3 в електроцентралата „Фукушима Даичи“ се стопиха след смъртоносно земетресение и цунами, което удари Япония през 2011 г.

Реакторите от 4 до 6 бяха нефункциониращи към дадения момент за инспекции и не пострадаха, въпреки че реактор 4 беше повреден от експлозия в дните след цунамито.

През декември 2014 г. TEPCO приключи премахването на всичките 1535 единици ядрено гориво от резервоара в реактор 4.

Компанията има за цел да извърши същите операции за реактор 1 и 2 до 2023 г. като част от 40-годишен план за демонтиране на цялото предприятие „Фукушима“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички