Източени ли са 40 млн. евро от "ВЕЦ Своге" и "ПВБ пауър България"?


Източени ли са 40 млн. евро от "ВЕЦ Своге" и "ПВБ пауър България"?
Снимка: iStock

16865

Сигнал до прокуратурата в България и в Италия за източване на средства от българските фирми "ПВБ пауър България" АД и "ВЕЦ Своге" АД е подал бизнесменът Желю Ганчев, обяви самият той на пресконференция. По думите му става въпрос за сума от над 40 млн. евро.

Преди няколко месеца Ганчев станал акционер в "ПВБ пауър България". Купил дела на италианската "ПВБ пауър", който е 42%. Останалите съдружници са италиански фирми - "Доломити", "Алперия" и "Финест", пише в. "24 часа".

След като става съдружник, Ганчев получил информация за договори, сключени от двете български дружества на неколкократно завишени над пазарните цени за услуги и дейности.

Той посочи, че източването на средства ставало чрез строителство и договори за външни услуги. И даде пример за платени 15 млн. лв. за ВЕЦ-ове по река Марица, които така и не били изградени. Същата сума била дадена и за 4 недовършени ВЕЦ-а на река Искър.

Фирма "Инжектор сонд България", собственост на италианска компания, пък получила над 22 млн. лв. за строителни дейности. Според Ганчев от тези пари поне 7 млн. лв. били отклонени към дружества, свързани с управителите на "ПВБ България" и "ВЕЦ Своге".

В сигнала до прокуратурата бизнесменът посочва и друг договор. Той бил за балансиране и е сключен между "ВЕЦ Своге" и "Компания за енергетика и развитие" (КЕР). Бизнесменът твърди още, че средно за година КЕР превежда 45% от платените от "ВЕЦ Своге" пари на дружество "България инженеринг", което е собственост на изпълнителния директор на ВЕЦ-а Пламен Дилков.

Според Ганчев има редица договори, по които са изплащани комисиони, и така общата сума на отклонените средства за близо 13 години стигнала 40 млн. евро.

Проектът за ВЕЦ-ове по река Искър стартира през 2006 г. Той е финансиран основно от ЕБВР със 75 млн. евро. Трябваше да бъдат построени 9 малки ВЕЦ-а, като общо инвестицията се оценяваше на 115 млн. евро.

В експлоатация са 5 от тях, а изграждането на останалите 4 централи е замразено. В управата на "ПВБ пауър България" освен Пламен Дилков са и 4-ма италианци. Дилков е управител и на "ВЕЦ Своге". Засега няма коментар от негова страна.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички