Извършиха първо по рода си позвъняване през смартфон в 5G мрежа

Извършиха първо по рода си позвъняване през смартфон в 5G мрежа
Източник: iStock/Guliver

За първо по рода си позвъняване през смартфон в мрежа от пето поколение (5G) съобщиха две технологични компании – шведската Ericsson и американската Qualcomm.

Телефонната сесия е извършена в лаборатория на Ericsson в шведския град Киста с тестов устройство с форм-фактор на смартфон по безжична връзка (OTA) с използване на милиметрови вълни (mmWave) на честота 39 GHz в режим NSA (Non-Standalone), предава TechNews.

За целите на експеримента е използвана комерсиална точка за радиодостъп 5G NR AIR 5331, предавателни устройства на Ericsson, 5G модем Qualcomm Snapdragon X50 и радиочестотна подсистема.

Позвъняването с предаване на данни в лабораторни условия се явява продължение на изпитанията за съвместимост (IODT), които се провеждат от 2017 г. с използване на базови станции 5G NR на Ericsson, предстоящи да влязат в експлоатация, и прототипи на абонатни устройства 5G NR на Qualcomm Technologies.

Тестът ознаменува успешното постигане на междинни цели по пътя към комерсиално внедряване на инфраструктури, смартфони и други мобилни устройства по стандарта 5G NR. Освен това подобни решения позволяват на глобални оператори и производители на оригинално оборудване да провеждат полеви изпитания на собствени мрежи и устройства.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.