Йоханес Хан: ЕС подценява влиянието на Китай

Йоханес Хан: ЕС подценява влиянието на Китай
Източник: БГНЕС

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви, че Европейският съюз е подценил влиянието на Китай на Балканите и изрази загриженост относно заемите, отпуснати от балканските страни от Пекин.

Той добави, че някои балкански страни взимат големи заеми от Китай за инфраструктурни проекти, които увеличават риска от дългосрочни щети на техните слаби икономики.

Китай никога не е взимал под внимание дали страната е в състояние да изплаща заемите си. И ако не може да плати, има съответен натиск за прехвърляне на собствеността върху проектите, посочи Хан пред Financial Times, предава БГНЕС.

Той добави, че европейците може да не са най-бързите, може би изискват повече от другите, но в крайна сметка са "най-лоялните партньори".

Интервюто на Хан показва опасения, че влиянието на Пекин може да се превърне в допълнителен източник на нестабилност.

"Може би сме надценили Русия и подценихме Китай и трябва и на двете държави да им дадем правилното място", каза Хан.

Според FT напоследък Китай инвестира сериозно в Балканите, което е част от така наречения формат 16 плюс 1, който включва 11 държави-членки на ЕС и пет държави, които не са членки - Северна Македония, Албания, БиХ, Черна гора и Сърбия.

Според данни от Центъра за стратегически международни изследвания повече от половината от 9,4 млрд. долара, инвестирани в 16 страни през 2016 и 2017 г., са предназначени за държави, които не са членки на Съюза.

Хан каза, че Чехия и Полша са станали предпазливи по отношение на китайските инвестиции след обвиненията на САЩ към китайската компания Huawei в шпионаж ,но балканските страни са привлечени от заеми и инвестиции за инфраструктурни проекти, които се отпускат с по-малко надзор.

Позовавайки се на балканската политика, Хан изрази надежда, че неотдавнашното споразумение между Гърция и Северна Македония за името "ще има ефект на доминото в региона".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.