КАТ отчита недостиг на пътни полицаи


КАТ отчита недостиг на пътни полицаи
Снимка: БГНЕС

4021

С промените на санкциите за паркиране на пешеходна пътека, кръстовище или спирка на градския транспорт в много малки градове проблемът е почти решен, каза началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски пред националната телевизия.

От началото на април, за подобно провинение не се съставят актове, което води и до загуба на контролни точки, а се налага само парична глоба.

Тази промяна позволява за подобни нарушения да се съставя електронен фиш, като за доказателство може да се използва снимка, направена от камерите в колите на пътната полиция. Според комисар Рановски, именно многото изпратени глоби за кратко време са дисциплинирали шофьорите в малките населени места.

В София обаче още не се усещал ефект от нововъведението. Началникът на Пътната полиция изрази мнение, че магистралите са достатъчно покрити с камери – мобилни и стационарни, за да бъдат глобени почти всички шофьори, каращи с превишена скорост.

Комисар Рановски обяви още, че в сравнение със същия период на миналата година до момента има 30 по-малко загинали по пътищата. Притеснителен обаче бил скокът на инциденти с пешеходци с фатален край, като само този месец има 18 жертви.

Всяка седмица пътната полиция залавя около 400 души, които шофират без книжки. Според комисар Рановски на провинения като това, както и на карането след употреба на алкохол, може да се противодейства с масови проверки на пътя. За момента обаче нямало как той да е постоянен, заради недостига на служители. В страната има дирекции, в които 30% от местата за пътни полицаи не били заети, уточни Бойко Рановски.

Попитан дали пътната полиция може с по-активна работа да помогне на шофьорите при придвижването покрай празнични дни, той уточни, че се прави всичко възможно в тази посока, но просто пропускателната способност на пътищата и особено на обходните маршрути на най-натоварените участъци, е слаба.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички