КАТ вече няма да спира камионите в почивни и празнични дни


КАТ вече няма да спира камионите в почивни и празнични дни
Снимка: БГНЕС

2476

Нова мярка за контрол на камионите по магистралите. След броени дни - в петък преди голямото пътуване, когато е националният празник, влиза в сила за първи път нов режим, според който КАТ вече няма да спира и отбива тировете, а те сами ще трябва да се самоконтролират. Ако не спазват забраната и навлязат след знака за магистрала и бъдат засечени от патрул, ще следват глоби и строги наказания.

„Ако бъде вменено промяната на водачите тяхната отговорност да бъде вменена на тях, считам, че ще има отрицателен ефект, тъй като за тези неща има и налагане на санкции – 300 лв. глоба, отнемане на управление за 1 месец, спиране на превозното средство за 1 месец”, казва Емил Николов от Съюза на международните превозвачи.

„В България няма паркинги като хората. Просто лоши паркинги. И да има – няма тоалетна, няма вода, не е като на Запад”, коментира Христо Кръстев – шофьор на тежкотоварен автомобил.

„Не казваме, че няма да има контрол. Напротив – контролът ще бъде силен и засилен. Тази заповед е от доста години и досега действащите забрани сме ги обезпечавали с полицейски служители в началото на забраната. Спирали сме тежкотоварните автомобили на паркинг, където е имало, а където няма – сме ги спирали в аварийната лента”. Това заяви комисар Росен Рапчев – началник на отдел „Пътна полиция” в ГДНП пред Нова телевизия.

"Със сигурност промяната няма да е от 1ви март и няма да има рязка промяна. Напротив - всичко ще е по стария метод, ще имаме полицейски патрули във всички участъци, в които е въведена тази забрана. Искаме тя да влезе в сила, в пълен обем, някъде лятото, когато имаме възможност с камери и с технически средства да установяваме този вид транспортни средства", коментира още той.

Идеята на новата мярка за контрол е тировете да не спират на едно и също място при полицейския пост в началото на магистралата, а шофьорите и техните работодатели предварително да преценят къде ще ги "хване" забраната и да набележат паркинг, на който да изчакат.

"Когато има забрана, фирмата да си предвиди алтернативен маршрут или паркинги, на които да стоят тези автомобили, защото като падне забраната и те се пускат, се образува дълга колона и става опасно за движението. Идеята е да се разпределят на повече места, а не само където полицаите ги спират", каза още комисар Росен Рапчев.

По думите му ще има полицейски патрули на всички места, където е въведена тази забрана.

"За предпразничните и последния празничен ден ограничението важи за всички магистрали и някои първокласни пътища", уточни още Рапчев.

На въпрос как ще се контролират чуждите шофьори, комисар Рапчев отговори: „От доста време работим по една кампания с всички консулски служби в България. Превели сме едни брошури, в които са описани часовете, забраните и каква е мярката, която ще се вземе. На всички ГКПП има такива брошури. Преведени са на 14 езика, има дори и на турски, персийски език”.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички