КЕВР се скара на ЕРП-тата, че създават пречки пред свободния пазар


КЕВР се скара на ЕРП-тата, че създават пречки пред свободния пазар
Снимка: Getty Images / Guliver

2794

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предупреди трите големи ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго -Про", че нямат право да изискват от клиентите си да променят предназначението на обектите, ако те поискат да променят статута си от битови на небитови потребители или обратното.

"Водещ критерий за разделението между битов и небитов клиент са нуждите, за които се ползва електрическата енергия в обекта, а не неговото предназначение", изтъкват в писмо до медиите от комисията на Иван Иванов.

Повод за реакцията на КЕВР са многобройните жалби на потребители, които се оплакват от това, че ЕРП-тата отказват да ги превърнат в битови клиенти, докато не променят статута на самите обекти по Закона за устройство на територията.

От комисията предупреждават ЕРП-тата, че промяната на предназначението на използвания ток не следва задължително да се обвързва с промяна на предназначението на обекта, пише "Сега".

Само преди два месеца Комисията за защита на конкуренцията обяви, че енерго дружествата пречат на свободния пазар на ток, като бавят документи и дискриминират останалите търговци на ток. КЗК предяви твърдения за нарушения и на трите дружества, които - според комисията, са обменяли "съществена информация за клиенти".

Наред с това ЕРП-тата бавели и издаването на документи, което пречело на смяната на снабдителя. И трите компании тогава отрекоха да усложняват избора на доставчик.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички