КЕВР ще има повече правомощия по сделки с ЕРП-та


КЕВР ще има повече правомощия по сделки с ЕРП-та
Снимка: Actualno.com

5440

Без реално противопоставяне премина гласуването на първо четене на новите промени в Закона за енергетиката.

Основните предложения са две – това на "Обединени патриоти" за промяна на правомощията на КЕВР що се отнася до сделки с дялове и акции на ЕРП-та. С проекта се предлага КЕВР да има крайната дума действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ - "с оглед защита на националната сигурност и обществения ред". Дава се възможност КЕВР да отнеме лиценза на компания, която се разпорежда с над 20% от дяловете си, без да е получила съответното разрешение.

Второто предложение, чийто инициатор е депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев касае свободната продажба на ток. Предвижда се излизането на ВЕИ и когенерации на свободния енергиен пазар, без НЕК да им изкупува по преференциални цени, както е сега. Ще има обаче премия т.е. обезщетение спрямо сегашните договори, тъй като повечето ВЕИ проекти са правени по европрограми и съответно може да се стигне до международни искове заради неизпълнение на договорни отношения, гарантирани от държавата.

Премията представлява разликата между пазарната цена и преференциалната цена по съответните договори. Премията ще се изплаща от т.нар. Фонд за спасение на електроенергийната система. Този фонд се попълва от такса "задължение към обществото", която обхваща зелените и кафявите добавки във фактурите за ток, от приходите от квотите за парникови сгради и 5%, които се внасят от приходите на Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и "Булгартансгаз". Ще трябва обаче да се иска нотификация от Европейската комисия, тъй като премията представлява форма на държавна помощ, макар енергийният министър Теменужка Петкова да прехвърли за мнение към финансовото министерство.

И от управляващите, и от опозицията се разбраха да се нанесат корекции в предлаганите промени между първо и второ четене, като ще има работна група. Например Петкова посочи, че трябва да има отлагателен текст в новия закон, който да касае отпускането на премия – за да бъде изчистено с ЕК дали може, кой е администратор, както и КЕВР да определи базисна референтна цена, която да се ползва при изчисляването на помощта. Тя предупреди и, че трябва да се внимава с възможни арбитражни искове за въвеждането на модела за плащане чрез премия. Червеният депутат Таско Ерменков пък каза, че го притесняват сроковете за влизане в сила на някои подзаконови актове.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички