КФН прехвърли вината върху Агайн: Не ни е информирала за рисковете около "Олимпик"


КФН прехвърли вината върху Агайн: Не ни е информирала за рисковете около "Олимпик"
Снимка: БГНЕС

3416

Изненадани сме от изявленията на Ралица Агайн-Гури пред медиите днес, 22.8.2018 г., в които се отправят внушения спрямо председателя и членовете на Комисията за финансов надзор (КФН). Това се казва в изявление на КФН, изпратено до медиите.

"Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани със ситуацията около ЗК „Олимпик“ - Кипър. Като заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, Ралица Агайн-Гури никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК „Олимпик“ - Кипър. Не беше предоставен анализ и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания. Вариант с фактология относно ЗК „Олимпик“ - Кипър беше качен в деловодната система на КФН едва в петък, 17.8.2018 г.", допълва се в позицията.

От институцията твърдят, че до момента не разполагат с доклада, който Ралица Агайн-Гури представи в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас, подчертават от КФН.

Съгласно поправките в Закона за КФН, които са в сила от началото на годината, заместник-председателите на комисията имат пълна независимост в ресорите, за които носят отговорност, а решенията се взимат колективно, като председателят е „пръв между равни“.

Недоумяваме за каква липса на комуникационна стратегия и грижа за потребителите говори г-жа Агайн, след като в разгара на кризата от 1-ви до 15-ти август 2018 година тя беше в платен годишен отпуск и практически доста далеч от обстановката, в която работеше КФН.

Правим това изявление с цел да се запази репутацията на Комисията за финансов надзор като институция. Отговор на въпроса за отговорността или липсата на такава относно предприети действия или допуснати бездействия по повод прекратяване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България очакваме да бъде получен от назначената от прокуратурата проверка на заместник-председателя, ръководещ управление Застрахователен надзор на КФН, и на самото управление.

На управление Застрахователен надзор е възложено да извърши детайлен анализ на рисковете в сектора, за който отговаря.

Комисията за финансов надзор уверява засегнатите клиенти на ЗК „Олимпик“, че ще положи всички усилия в рамките на предоставените ѝ от закона правомощия да защити техните интереси и да ги информира своевременно относно правата им и процедурите за защита на тези права, се казва още в изявлението на КФН.

Вчера Ралица Агайн подаде оставка пред Народното събрание, но подчерта, че в казуса с "Олимпик" КФН е действала без пропуски и съобразно с правомощията си. След фалита на "Олимпик" около 200 хил. души се оказаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" и тепърва трябва да чакат развитието на процедурите в Кипър, за да получат евентуално обезщетение. Това доведе до масово недоволство, а правителството призова Агайн да напусне поста си.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички