КФН: 88% от шофьорите ще имат отстъпка от "Гражданска отговорност"


КФН: 88% от шофьорите ще имат отстъпка от "Гражданска отговорност"
Снимка: БГНЕС

3276

През първата година след въвеждането на системата "бонус-малус" 87,7% от шофьорите ще имат отстъпка. Само на едва 3% или малко над 100 000 ще им поскъпне застраховката с над 200%. Изрядните водачи ще намалят разходите за "Гражданска отговорност" с 10% още през 2019 година. Това отчетоха по време дискусия за въвеждането на системата, организирана от Комисията за финансов надзор, предаде БГНЕС.

Обещанието е факт, след като преди седмица процентът на шофьорите, които ще карат с по-евтина "Гражданска отговорност", беше по-нисък според КФН - под 80 на сто.

"С въвеждането на системата нямаме намерение да ощетяваме болшинството от българските шофьори, които са дисциплинирани. Нашето желание е да притиснем нарушителите на пътя", заяви при откриването на дискусията председателят на КФН Карина Караиванова, която признава, че предложенията имат несъвършенства, но се надява с подобни дискусии всички спорни моменти да се изчистят.

Представителят на консултанта по наредбата Ernst & Young Никос Кефалинос обясни, че една от мерките в системата е собствениците на автомобили внимателно да преценяват на кого дават колата си, тъй като при едно евентуално нарушение на другия шофьор това би затруднило последваща продажба на колата. Именно този аргумент стои зад идеята "бонус - малус" да важи и за колите т.е. автомобилите да имат досиета и да "трупат" наказателни точки, не само шофьорите, което беше посрещнато с бурно неодобрение. Oбмисля се и вариант, в който водачът може да прибегне до "ускорено чистене, когато си заплати някакъв вид наказание еднократно".

Очакванията на КФН са проблемите да се избистрят, докато завърши синхронизацията между системите на МВР и Гаранционния фонд.

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов каза, че много неща са направени за последните две години, но темповете за намаляване на убитите по пътищата не задоволяват. "Само през последните две седмици са засечени над 130 000 "пътни терористи". Същевременно много хора имат златни талони и какво от това като по никакъв начин не получават поощрение", попита Попов.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички