КФН: Правят се опити за саботаж на стрес тестовете на застрахователите

КФН: Правят се опити за саботаж на стрес тестовете на застрахователите
Източник: БГНЕС

Комисията за финансов надзор (КФН) потвърждава ангажимента си да приключи стрес тестовете на застрахователите и презастрахователите в България в рамките на текущата година. Това се казва в съобщение на институцията, публикувано на сайта ѝ.

"Напоследък получаваме тревожни индикации, че се правят умишлени опити от някои дружества в бранша за забавяне и саботиране на процеса и подготовка за целенасочено злепоставяне и компрометиране на ръководството на комисията, което работи за изясняване на състоянието на сектора в договорените срокове", пишат от КФН.

"Изискването стрес тестовете да бъдат приключени до 25 декември 2016 година беше потвърдено отново по време на участието на председателя на КФН Карина Караиванова в заседанието на Съвета на надзорниците на европейския регулатор EIOPA във Франкфурт, Германия на 29 и 30 ноември 2016 година", казва се още в съобщението.

Преди дни КФН подписа договор с фирмата Earns&Young (EY) като консултант за провеждането на стрес тестовете на застрахователите и презастрахователите.

При провеждането им ще бъдат използвани балансите на дружествата след прегледа, т.е. окончателните коригирани баланси, в резултат от прегледа на балансите на българския застрахователен сектор, които са били изготвени в съответствие с изискванията на Платежоспособност II.

На снимката: Карина Караиванова, председател на КФН

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.