КНСБ и Манолова: Продължава борбата с неплащането на заплати

КНСБ и Манолова: Продължава борбата с неплащането на заплати
Източник: БГНЕС

Поне 7-8 пъти сме говорили неплащането на заплати да се криминализира. Това, което КНСБ направи заедно с омбудсмана Мая Манолова - внесе 7 законопроекта на 20 април 2017 година. Пет видяха бял свят, но с доста промени, а криминализирането остава нерешено и тази борба продължава. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Трябва да бъдат респектирани тези работодатели, които не уважават българските граждани, обяви Манолова.

Няма решение от Конституционния съд (КС) – 6 от 12 съдии са "против" да се отхвърли текста, според който се плащат само 60 процента от изработеното, обясни Димитров. При това положение се връщаме пак към депутатите – да се промени този текст в Кодекса на труда, за да се плати това, което си изработил – не 60%, а 100%, каза председателят на КНСБ.

Конкретният текст (бел. ред. – чл. 245 от Кодекса на труда) гласи, че при добросъвестно изпълнение ти се плащат 60% от заплатата. Такова чудо няма никъде по света – за добросъвестно поведение да се налага санкционна норма. И в текста не се уточнява, че става въпрос за случай с финансови затруднения на работодателя. С това решение КС легализира трудовата експлоатация в България, категорична е Манолова. Ще настояваме да не е така или поне да става дума само за случаи на финансови затруднения и само за определен период, най-много от година, добави омбудсманът.

Конкретен пример

140 шивачки и работници във фабриката за обувки в Дупница на фирма "Абонданца" излязоха на протест. Причината – неплатени заплати. Те не са получили пари за ноември, а след 4 дни изтича срокът да си получат възнагражденията за декември. Искаме някой от правителството да направи нещо и това нещо да спре, казаха те.

Един от протестиращите се възмути, че проблемът със заплатите се случва за пореден път и попита кога най-после законите ще са такива като в нормалните държави и ще се изпълняват. Не е ли време незаплащането на трудовото деяние да се криминализира, попита друга жена.

Омбудсманът посочи, че се занимава с този казус от началото на миналата година и той бил в основата да се промени законодателството – през Фонда за гарантиране на вземанията (т.нар. солидарен фонд на работодателите) да могат да се изплащат заплати при неплатежоспособност на работодателя. Манолова добави, че в Дупница става въпрос за 4-5 фирми, които си сменят регистрациите и правят всичко възможно да се крият.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.