КНСБ иска специален регулатор за водата и "водни" ваучери за социално слаби


КНСБ иска специален регулатор за водата и "водни" ваучери за социално слаби
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

3083

КНСБ иска отделен регулатор да следи водния сектор, а заплатите в сферата да се увеличат с 15% до 2021 г. Това заяви на конференция днес президентът на синдиката Пламен Димитров.

Покачването на цената на водата е неизбежно, но важно с какви темпове се прави и как ще бъдат защитени социално слабите и работещите в сектора, заяви Димитров.

От синдиката предлагат държавата да поема чрез ваучери част от сметките за вода на социално слабите хора, предаде БНР.

Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които за основните си нужди човек потребява от 1 и половина до три кубически метра вода на месец.

Според него ваучерите за водни помощи могат да бъдат отпуснати още в бюджета за 2020 година, като за целта ще са необходими 50 милиона лева:

„Според Световната здравна организация, за да се гарантира задоволяването на основни потребности на човек са необходими между 50 и 100 литра на ден, което прави между кубик и половина и 3 кубика питейна вода на месец на човек. А ако допуснем, че 500 000 домакинства имат нужда от водно подпомагане, беглите сметки показват, че при сегашната средна цена на водата са нужни някъде около 50 000 000 лв“.

КНСБ настоява да бъде приет специален закон за ВиК. В дискусията участваха заместник-регионалният министър Николай Нанков и председателят на КЕВР Иван Иванов.

От следващата седмица започва усилена работа по Закона за ВиК. Очаква се готовите текстове да влязат в Народното събрание до края на годината, прогнозира Нанков, цитиран от БГНЕС. По думите му законът не е панацея, но решава много проблеми на сектора.

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички