КНСБ недоволни, че отново няма увеличение на заплатите в земеделието

КНСБ недоволни, че отново няма увеличение на заплатите в земеделието
Източник: БГНЕС

Исканията на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) относно Бюджет 2018 са удовлетворени наполовина. Това стана ясно от думите на президента на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция с журналисти, на която бяха представени данни за това какво е успялa да извоюва синдикалната структура от държавата за следващата година, предаде Actualno.com.

"В този смисъл отчитаме като положителен елемент допълнително отпуснатите средства в средното образование, държавната администрация и здравеопазването, но те все още не са достатъчни на фона на динамиката, с която растат работните заплати в реалния сектор и стремежа ни към средноевропейски стандарт на живот", казват от КНСБ, като поясняват, че остават изключително недоволни, че за поредна година няма да има увеличение на работните заплати в сектора на земеделието и по специално в Селскостопанската академия, Министерството на земеделието храните и горите (МЗХГ) и в дружество "Напоителни системи" ЕАД.

"Най-лошата новина за сектор "Земеделие" е намалението на средствата в Изпълнителна агенция по горите с 1 млн. и 700 000 лв.", подчерта Димитров. По думите му това ще доведе до съкращения на персонала. Стана ясно, че разходите на МЗХГ за 2018 г. са увеличени с 4 453 200 млн. лв. От тези средства разходите за персонал бяха увеличени с 2 525 200 млн. лв., а средствата за дружеството "Напоителни системи"  бяха увеличени с 2 млн. лв. (от 15 на 17 млн. лв.).

"Най-важното е, че за трета поредна година заплатите в България растат с нарастващо ускорение. Това се дължи на дефицити в пазара на труда и липса на кадри във всички сектори и браншове без изключение", заяви още Пламен Димитров.

Поискахме ръст в заплатите в бюджетния сектор с 1 млрд. и 64 млн. лв. Около 330 млн. отиват в сектора на образованието. 160 млн. отиват в сектор "Сигурност". В сектора на държавното управление увеличението е между 2 и 12,5%. В здравеопазването искаме за медицинска сестра стартова заплата от 700 лв., поясни той.

Бюджетът на Министерството на здравеопазването беше увеличен с 8 млн. и 100 000 лв. за заплати. Училищното и детското здравеопазване получават 26 млн. лв. допълнителни, като увеличението е с около 20%, стана ясно от думите на президента на КНСБ.

Какво още каза Димитров прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.