КНСБ организира национален протест с искане за увеличение на заплатите

КНСБ организира национален протест с искане за увеличение на заплатите
Източник: БГНЕС

27 октомври е датата, на която ще има организиран от синдикатите протест. В София шествието ще мине и спре пред сградата на Министерския съвет, както и пред седалището на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), съобщи Actualno.com. То ще тръгне от "Александър Невски" в 11:30 часа на 27.10.2017.

От КНСБ определиха инициативата като "национално протестно митинг шествие". Синдикалната организация обяви, че мобилизира 6000 души за събитието. Стана ясно обаче, че ръководството на КТ "Подкрепа" в последния момент се отказало да действа заедно с КНСБ, но според председателя на КНСБ Пламен Димитров членовете на КТ "Подкрепа" били на друго мнение.

Протестната акция е за увеличение на заплатите в повече сектори. Поне в шест области има всички основания за увеличения на заплатите в обществения сектор, казват от синдикалната организация. Исканията на КНСБ са за вдигане на възнагражденията с между 10 и 15%.

В нашите аргументи стоят и недофинансираните средства на наука. Ще подкрепим и протестната акция на БАН, ако тя се състои, на 1 ноември, уточни Пламен Димитров.

Димитров заяви, че исканията са само за увеличение на заплатите и нямат никакъв политически привкус. Той изрично посочи, че хората са разгневени на предложението на правителството да се плаща само половината заплата през първите три дни на болничен.

КНСБ иска увеличение на заплатите и в реалния сектор, не само в обществения. Становището на синдикалната организация е, че заплатите трябва да се приближат като размер поне до реално произвежданото от икономиката. Нека работодателите чуят, че "ножът не е дървен", уточниха синдикалистите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.