КНСБ протестира с искане за 100 лв. ръст на всички заплати


КНСБ протестира с искане за 100 лв. ръст на всички заплати
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

3775

Всеки един трябва да получи поне по 100 лева увеличение към заплатата си. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров при старта на днешния протест-шествие на КНСБ, с искания за по-високи заплати, за запазване на социалните придобивки и за минимум 700 лева стартова заплата за висшисти, които започват първа работа по специалността си.

Не трябва да се пипат и никакви придобивки – нито добавките за стаж, нито болничните – за тях чухме, че ще има някакво преразглеждане, каза Димитров. И подчерта – в България се плаща много по-малко, отколкото се изработва. Миналата година бизнесът спечели 20 млрд. лева, поне 20% трябва да бъдат дадени на хората и средно ще може да има увеличение от поне 100 лева. Искаме правителството да додаде още 100-200 млн. лева към това, което започна да дава, а бизнесът да се равни по това и да вдигне заплатите с поне 10%, заяви председателят на КНСБ, цитиран от Actualno.com.

Надявам се това, което казваме, да бъде чуто – иначе хората ще продължат така, както решат. Да видим как ще реагират властта и работодателите, каза Димитров, напомняйки, че 70% от хората работят в частния сектор. Председателят на КНСБ уточни, че за частния сектор увеличението трябва да стане от 1 януари догодина, а за публичния – преди да бъде внесен бюджета в Народното събрание.

На въпрос защо на протеста липсва КТ "Подкрепа", Димитров отговори, че трябва да бъде питано ръководството на другия синдикат. Председателят на КНСБ каза, че през последния месец е имало доста срещи с КТ "Подкрепа" и на тях са формулирани и днешните искания. Той посочи, че членове на КТ "Подкрепа" присъстват на днешния протест. "Хората в училищата, в болниците, в предприятията не се делят на КНСБ и КТ "Подкрепа" - някой се опитва да ги дели, не мисля, че трябва да коментирам кой", уточни Димитров.

Пламен Димитров уточни и, че за него най-важният въпрос, извън стандарта на живот, е как с увеличението на доходите можем да задържим и върнем българите в родината.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички