КНСБ: 10% ръст на заплатите не е достатъчен

КНСБ: 10% ръст на заплатите не е достатъчен
Източник: БГНЕС

Планираният от правителството 10-процентов среден ръст на заплатите в бюджетния сектор не е достатъчен, коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров след заявката на финансовия министър за допълнителни 700 милиона лева в бюджета за следващата година.

От синдиката настояват за 920 милиона лева и увеличение на заплатите от минимум 15 процента до 25 процента в най-ниско платените сектори като социалното подпомагане, училищното и детското здравеопазване. Националните стачни комитети на КНСБ и КТ „Подкрепа“ заседават, за да решат в кои сектори ще има протести, заради ниските доходи и атаката на бизнеса за отпадане на добавката за прослужено време. Според Пламен Димитров почти със сигурност още този месец на протест ще излязат работещите в сектор сигурност.

Въпреки че все още не е ясно как ще бъдат разпределени парите за увеличение на заплатите в бюджетната сфера, от КНСБ настояват за вдигане на този ресурс и минимум 25 процента ръст на възнагражденията за най-бедните сектори.

„Домовете за стари хора, училищно е детско здравеопазване. Има места, където заплатите са изключително ниски - около 500 лева, които ще паднат дори под минималната за следващата година, ако няма някакво движение там“, каза Димитров, цитиран от "Дарик".

Заради недоволството на всеки втори работещ от членовете на КНСБ към получаваната заплата и атаките на работодателите спрямо всички добавки към възнагражденията, днес стачните комитети на двата синдиката ще решат, дали да протестират и в кои сектори има най-голямо напрежение. Пламен Димитров увери, че целта не е събаряне на страната и дестабилизация на политическа власт.

„Но това не означава, че хората нямат право да искат по-високи доходи. Тук няма политика. Има едно единствено нещо - справедливост. Работим повече и трябва да получаваме повече“, каза той.

Анализ на КНСБ показва, че въпреки растежа на икономиката и ръста на доходите, броят на работещите бедни българи се увеличава. Според Пламен Димитров проблемът на бизнеса не е в добавките към заплатите на хората:

„Няма хора. Кадрите са проблемът на България. Около това трябва да бъдат всички наши действия и затова спомага увеличението на заплатите, а не да се отнеме нещо“.

Според изследване за заплащането на труда на Балканите, средната работна заплата в България е 530 евро, което ни изравнява със Сърбия и Македония. В същото време изоставаме от Румъния, където средната заплата е с 37 процента по-висока, и дори от Босна и Херцеговина, където хората получават средно с 30 процента повече от работещите у нас.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.