КНСБ: Бизнесът трябва да отделя повече пари за служителите


КНСБ: Бизнесът трябва да отделя повече пари за служителите
Снимка: БГНЕС

2773

Бизнесът печели много. За да има работници, трябва да отделя повече за тях. Това обяви на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му парите за увеличаване на заплатите трябва да дойдат от печалбите на бизнеса, а не от бюджета. Димитров коментира, че печалбите на бизнеса в някои сектори далеч надхвърлят средната норма на печалба, която е нормална в дадения сектор в ЕС. Заплатите пък били в обратна пропорция.

"Ние не казваме бизнесът да спре да печели, но казваме, от това, което печели, да споделя повече с нас", посочи Димитров, цитиран от Actualno.com.

"Необходим ясен механизъм в Кодекса на труда за това как се формира цената на труда, съобразно опита, уменията и т.н. Трябва да се регламентира, че основната заплата не може да е по-малко от 75-80% от брутния доход на работниците", допълни още Димитров.

В следващите 4 години България трябва да се стреми към това - съотношението между минималната и средната работна заплата да е 50% от БВП. В момента това съотношение е 44%.

В края на мандата това, което получава българина, да е 50% от БВП. "Искаме поне 100 лв. увеличение на заплатите", настоя Димитров.

Точно по темата с доходите синдикатите организират среща с основните политически партии, които ще се явят на парламентарните избори. Първата среща в сградата на синдиката ще е с ГЕРБ в понеделник, 20 февруари. На 28 февруари ще бъде срещата с патриотите, а от БСП и ДПС още не са отговорили на поканата.

 По време на срещите КНСБ ще представи меморандума за социално-икономическо развитие на България на политическите сили. В него са заложени вижданията на синдикатите за развитието на икономиката, увеличаването на доходите и данъчната политика през предстоящите 4 години.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички