КНСБ: Българинът ще почувства заплатата си европейска след 4 г.

КНСБ: Българинът ще почувства заплатата си европейска след 4 г.
Източник: БГНЕС

Ако заплатите в България продължат да растат с настоящите темпове, след 4 г. ще достигнат 60% от средноевропейските. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той присъства на представянето на доклад на генералния директор на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите Филип Пуше.

Според Димитров тези 60% са психологическата граница която кара един европеец да се чувства част от общността, а не в положение, в което му се иска да избяга от страната, в която живее.

Филип Пуше обаче заяви, че поне десетилетие ще е нужно минималните работни заплати в Източна Европа да стигнат тези в старите страни членки.

Казусът с хората с увреждания

Пламен Димитров коментира и наболялата тема за хората с увреждания. По думите му майките на деца с увреждания са "драматично подведени" от омбудсмана Мая Манолова, според която Законът за личната помощ ще реши техните проблеми.

"Ние не сме "за" или "против". Ние споделяме това, което казват майките като проблеми. Не споделяме начина, по който Мая Манолова казва, че ще им реши проблемите, защото не е вярно, защото ги лъже. Социалният министър е в неговата функция да излезе и да каже как ще решат проблемите и колко пари ще струва всичко", каза той, цитиран от БНР.

Позицията на КНСБ е, че трябва да се увеличат средствата за чужда помощ, което ще позволи на самотни хора с увреждания в малките населени места да се погрижат за себе си.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.