КНСБ: Правата на бременните и майките са защитени от Конституцията


КНСБ: Правата на бременните и майките са защитени от Конституцията
Снимка: БГНЕС

2475

Правата на бременните жени и майките, включително и уредените в Кодекса на труда, са свързани с Конституцията, която прогласява един съществен принцип - "жената майка се ползва от особената закрила на държавата". Това е позицията на синдикатите от КНСБ по повод предлаганите промени в Кодекса на труда.

Те бяха поискани по-рано през седмицата от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и гласят отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст да не се признава за трудов стаж, който дава право на платен годишен отпуск.

Позицията на КНСБ е, че "зад конституционните права на майките стои демографска политика на държавата, а не обичайна и необходима регулация на трудови отношения. Затова подобни искания трябва да бъдат оставени без последствия", се казва в становището на КНСБ.

Предложението на работодателите е свързано и се основава на Решение на Съда на ЕС по преюдициално запитване от страна на румънски магистрат по конкретно дело в окръжен съд в Румъния. От друга страна, аргументът на синдикатите е, че няма индикации за съответствие или несъответствие на трудов стаж с Директивата на ЕС.

Те припомнят, че "такова и други подобни предложения са правени назад във времето от други работодателски организации, така че нито по същество, нито по аргументи има нещо ново". Друг техен аргумент срещу предложението е, че предлагащата организация не е нито представителна, нито работодателска. КНСБ счита, че Решение на съда на ЕС не е основание за България да бъдат правени исканите изменения. 

Позицията гласи, че трудовият стаж като категория има много по-дълбоки измерения от разбирането за действително полагане на труд. "В чл.352 от Кодекса на труда има уредени редица хипотези, съгласно които конкретно определени периоди от време се признават за трудов стаж, без работникът или служителят да е работил реално", пише още в текста и се допълва, че "става дума за една далеч по-сложна и многолика конструкция, от която се извеждат редица права, а не само правото на отпуск. В своята дълбочина (съзнателно или не) предложението на АОРБ е насочено срещу фундаменталното и ключово значение на категорията "трудов стаж", без обаче това да е споменато".

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички