КНСБ: Работниците трябва да могат да искат несъстоятелност на работодателите


КНСБ: Работниците трябва да могат да искат несъстоятелност на работодателите
Снимка: БГНЕС

3110

КНСБ предлага поправка в Търговския закон, която да позволи на работниците да искат несъстоятелност на своя работодател. Предложението беше анонсирано от лидера на синдиката Пламен Димитров по време на среща с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ. От конфедерацията поискаха изцяло нов раздел в Кодекса на труда, който да урежда заплащането на труда, и предложиха изработването на Кодекс за държавната служба.

Лидерът на КНСБ мотивира исканата поправка в Търговския закон, свързана с разширяване на правата на работниците, предаде "Дарик".

"Така, както всеки един търговец, когато някой друг търговец не му е платил фактура за 5 лева, може да поиска, а работник, ако има да взима заплати за 20 000 лева, не може да поиска, което според нас нещо не е редно", каза Димитров.

От КНСБ настояват за разписване на методика, по която да се определя заплащането на труда у нас - как да се определя основната заплата, каква да е връзката с длъжностната характеристика на работника, както и съотношението между основно и плаващо възнаграждение.

"Така е в Германия. Има такъв законов текст, който препоръчва основното възнаграждение да е 80% от брутното, а допълнителните бонуси да са до 20%", като бонуси се има предвид трудово изпълнение, а не тези доплащания за нощен труд и извънреден труд", обясни лидерът на синдиката.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че от началото на следващата година може да започне работата по предложения от КНСБ Кодекс за държавната служба, който ще урежда общите отношения на държавните служители, а специалните закони ще регламентират допълнителните статути.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички