КРИБ поиска криминализиране на нелегалния експорт на лекарства


КРИБ поиска криминализиране на нелегалния експорт на лекарства
Снимка: Pixabay

2818

Държавата следва да наказва с цялата тежест на закона нелегалната търговия с лекарства, но и да стимулира легалния бизнес в сектор здравеопазване.

Това се посочва в позиция на Комитета по здравеопазване към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), в която членуват фармацевтични компании като "Амджен", "АстраЗенека", "Биовет", "ГлаксоСмитКлайн", "Рош" и др., както и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, Българска асоциация на търговците на едро с лекарства и Българска асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.

Индустрията настоява нелегалният износ на лекарства да бъде криминализиран с промени в Наказателно-процесуалния кодекс. "Основният закон в наказателното право у нас към момента не адресира разпространението на фалшифицирани лекарства, каквито по смисъла на закона са всички продукти, продавани извън регламентираната верига на лекарство - снабдяване", уточнява бизнесът.

Поводът е акцията на полицията и прокуратурата от миналата седмица срещу престъпна група за износ на лекарства. Според индустрията законодателно-административни мерки срещу подобни престъпни групировки са неефективни по много причини - "законодателна недостатъчност, ограничен ресурс на държавните органи да контролират фирми еднодневки, постоянен натиск за намаляване на маржове и цени на лекарствата, ниско заплащане на специалистите в здравеопазването и много други".

"За трайно решение е нужен нов подход – въвеждане на ефективни промени в НПК за преследване и наказание на подобни практики с най-голямата строгост на закона. От друга страна, либерализиране на законодателството в сектор здравеопазване, което да подкрепя икономиката и развитието на бизнеса през мащаб, а не чрез натиск върху цени и маржове при малкия обем и ниска покупателна сила на българския пазар", предлагат фармацевтичните компании.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички