КТ "Подкрепа" иска минималната заплата да стигне 1000 лв. в следващите четири години


КТ "Подкрепа" иска минималната заплата да стигне 1000 лв. в следващите четири години
Снимка: Thinkstock

2474

Конфедерацията на труда „Подкрепа“ настоява в четиригодишен план минималната работна заплата у нас да стане 1000 лева. Това се разбра от изказване на президента на синдиката Димитър Манолов по време на пресконференция днес.

Синдикалистите аргументират искането си с това, че страната ни постепенно трябва да се стреми да изравни сравнително разходите за труд с производителността на този труд. Това от своя страна минава през поетапни и постепенни увеличения, като по такъв начин до края на мандата на съставящото се сега ново правителство на Бойко Борисов, да бъде достигната летвата от 1000 лв.

По думите на вицепрезидента на синдиката Йоанис Партенионис производителността на труда у нас е 2 пъти по-ниска от средните нива за Европа, а заплащането е 5 пъти по-малко от средноевропейското. „Ние сме подценени два и половина пъти и реалистичното е минималната заплата да стане 1000 лева и повече в края на мандата на бъдещото правителство, каза той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Според Партенионис проблемът с минималната работна заплата е един от най-важните такива. Той припомни, че в предизборните програми на всички партии и коалиции е заложено 700 лв. минимално възнаграждение, което е сходно с сегашното такова в съседна Румъния. „Това, което предлагат нашите политици, е да достигнем тези нива след четири годишен мандат на управление", каза той.

Предложенията на „Подкрепа“ влизат в представен на днешната пресконференция доклад от 35 страници. Синдикатът предлага също така да се диференцира ДДС за различните стоки и услуги – например той да бъде намалено до 5% за хляба и да скочи до 50% за луксозни яхти например. Данъкът общ доход за учебници и научна литература също така трябва постепенно да се редуцира от 7 на сто за 2018 г., 5 - за 2019, и нулева ставка ДДС за 2020 г.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички