КЗК наложи 30 000 лв. глоба на магазин за бебешки и детски стоки


КЗК наложи 30 000 лв. глоба на магазин за бебешки и детски стоки
Снимка: iStock/Guliver

3348

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи санкция в размер на 30 000 лв. за извършено нарушение на чл. 46 от Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/ на „Ивентас“ ЕООД, изразяващо се в неизпълнение на задължението за съдействие по време на проверка на място в помещенията на дружеството, осъществена от служители на КЗК.

Поведението на „Ивентас“ ЕООД е тежко нарушение на задължението за съдействие по чл. 46/ЗЗК, съобщиха от комисията.

Проверката в офиса на „Ивентас“ ЕООД“ бе извършена на 25 април 2018 г. в рамките на образуваните производства за установяване на евентуално извършено нарушение на чл. 15 от ЗЗК от страна на „Ивентас“ ЕООД и „Смарт СМ“ ООД, изразяващо се в определяне на препродажни цени на търговците на дребно на продукти, свързани с отглеждането на бебета.

По време на проверката са допуснати редица закононарушения от страна на „Ивентас“ ООД. Извършени са не едно, а няколко нарушения на задължението за оказване на съдействие по чл. 46 от ЗЗК в хода на извършената проверка на място, чрез които „Ивентас“ ЕООД е затруднило провеждането й и напълно е възпрепятствало Комисията при упражняване на правомощията й по чл. 50, ал. 2, т. 2, 3, 4 и 5 от ЗЗК по отношение на значителна и най-съществената част от търговските документи и кореспонденция на ответното дружество. „Ивентас“ ЕООД не е предоставило своевременен достъп до служебна цифрова и електронна информация, в това число до служебния компютър и до електронна поща на управителя на дружеството.

Тъй като всички тези действия са стратегически и обективно свързани за постигането на един и същ противоправен резултат - възпрепятстване на процесната проверка на място в помещенията на „Ивентас“ ЕООД, те са обединени в едно комплексно нарушение за неоказване на съдействие, за което е наложена една санкция.

КЗК определи имуществената санкция на „Ивентас“ ЕООД в размер на 30 000 (тридесет хиляди) лв., който е в границите на максимално допустимия по закон размер от 1 % от общия оборот на дружеството, отговаря на характера и тежестта на нарушението и има превантивен ефект срещу бъдещи подобни нарушения.

Решението подлежи на обжалване.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички