КЗК започна анализ на практиките на хранителните вериги, не каза очаква ли и там олигопол, а не картел


КЗК започна анализ на практиките на хранителните вериги, не каза очаква ли и там олигопол, а не картел
Снимка: Pixabay

3170

Когато приключим новия секторен анализ – относно практиките в сектора за търговия с храни и бързооборотни стоки, тогава ще видим какво ще излезе. Така г-жа Юлия Ненкова, председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отговори на въпрос на Expert.bg какъв резултат очаква от новата инициатива на комисията, след като със секторния анализ за пазара на горива на дребно не беше доказано наличие на картел.

На уточняващ въпрос дали и на този пазар може да се очаква олигопол – така, както беше посочено, че изглежда положението на пазара на горива на дребно, Ненкова отговори, че ако каже какво очаква, след това журналистите ще я питат защо казва нещо преди избори, след избори, защо е казала едикакво си. Това, че казах преди шест месеца, че имаме съмнение за картел, не значи, че съм казала, че има картел, уточни Ненкова, визирайки ситуацията с пазара на горива. Всъщност заключението на КЗК за там е точно, че има съобразяване, близко до олигопол, но не чист олигопол.

Започналото от КЗК вчера (30 март) производство в сектора за храни и бързооборотни стоки е тръгнало след като Комисията се е самосезирала. Това е проверка в някои от веригите на пазара, като тя е направена на място, след съдебно позволение. С проверката са събирани доказателства по отношение на ценовата политика на съответните търговски вериги. Юлия Ненкова не посочи имената на веригите, които са обект на проверката. Информацията от проверката обаче се е оказала недостатъчна, затова КЗК е започнала секторен анализ. Комисията подходи по такъв начин и по отношение на пазара на горива на дребно в България.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички