КЗК: Неработещи радиатори да се извадят от сметките за сградна инсталация


КЗК: Неработещи радиатори да се извадят от сметките за сградна инсталация
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2217

КЗК препоръча свалените и неработещите радиатори в топлофицираните кооперации да се извадят от сметките за сградната инсталация. Това е записано в становище от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във връзка с предлаганите изменения и допълнения на Наредбата за топлоснабдяването, пусната за обществено обсъждане от министерството на енергетиката, пише "Монитор".

Според регулатора изваждането на мощността на отоплителните уреди с нулево потребление (свалени и неизползвани) от сумата на инсталираната мощност на всички уреди във формулата за изчисляване на топлинната енергия за сградна инсталация ще подобри точността на този изчислителен метод, като това ще бъде от полза за благосъстоянието на потребителите, като същевременно ще може да бъде спазен и принципът за разпределение на разходите за отопление съобразно потреблението.

В него четем още, че комисията продължава да поддържа вече изразеното становище, че забраната за демонтаж на отоплителни тела, записана в Закона за енергетиката, уврежда благосъстоянието на потребителите и следва да бъде отменена.

КЗК е констатирала още, че в мотивите към проекта не се обяснява как са определени граничните стойности между 20% и 40% на дела на сградната инсталация. Освен това така определените проценти не са диференцирани в зависимост от различните характеристики на сградата и различния брой работещи отоплителни тела.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички