КЗП с ново изследване за двойния стандарт при храните у нас

КЗП с ново изследване за двойния стандарт при храните у нас
Източник: iStock/Guliver

Комисията за защита на потребителите започва нов проект за подпомагане процеса на бързото приемане на постановките в законодателството за двойния стандарт на храните в ЕС, а именно жестоко санкциониране при нелоялни практики. Това каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред bTV.

Новото изследване обхваща 5 групи - макаронени изделия, зеленчуци, зехтин, консерви, спиртните напитки.

Маргаритов призна, че двоен стандарт има и затова България е сред държавите с конкретни мерки за справяне с този проблем.

"Наистина искаме да идентифицираме мащабите на "бедствието". Проектът е на стойност около 180 000 евро. 18 месеца ще продължи изследването. Фокусирали сме в близки до нас страни, но ще купуваме храни и от Германия, например", обясни Маргаритов.

Според него периодът на проекта е добър

"Първите резултати ще подпомогнат текущия процес по възприемане на текущите постановки в законодателството на ЕС за двойния стандарт и санкционирането. Ще бъдат полезни и при изготвяне на методиките, за да може по-лесно да се пресичaт подобни опити за двоен стандарт", коментира председателят на КЗП.

Майка пък изчисли, че заради двойния стандарт и разликите в цените у нас и в Европа плащаме за детски храни със 112 лева повече, отколкото в Германия, например. Христина Димитрова се надява с внасянето на петицията по казуса в Брюксел и след гласуването и приемането на някакви законови рамки двойният стандарт да спре.

Първите стъпки след внасянето на петицията са направени, каза Мариана Кукушева от "Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите" у нас. Тя обясни, че се предвижат санкции за нелоялните практики в размер на 4% от годишния оборот или 10 милиона евро.

Ще има и черен списък, който ще представлява публичен регистър за отказ на пазара от доставка на такива храни.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.