Как безопасно да ползвате публична Wi-Fi мрежа


Как безопасно да ползвате публична Wi-Fi мрежа
Снимка: iStock/Guliver

5343

Едно от нещата, с които България се отличава от други страни, е, че безжичен интернет има почти навсякъде. Публичните мрежи обаче са и удобно средство за злонамерените намерения на хакери, затова е добре да внимавате при използването им. От Fobres дават пример за начини, по които могат да се ползват безопасно.

1. Деактивиране на споделените файлове в устройството

Повечето модерни устройства и лаптопи имат удобни режими за споделяне на папки и файлове. Това обаче е добра идея само в домашна или служебна W-iFi мрежа. В публична Wi-Fi мрежа си е голям риск, защото всеки друг свързан в мрежата ще може да види тези файлове, ако пожелае. Затова е хубаво тази функция да се изключва, преди да се свържем с публична мрежа

2. Ползване на най-актуалния софтуер

Софтуерните обновления са задължителни за всяко устройство и приложение. Те често отстраняват проблеми в сигурността, а такива се откриват редовно. Всяка платформа разполага с редовни, минимум месечни обновления на сигурността, които значително намаляват риска от злоупотреби. Така че е добра идея винаги когато имаме достъп до ъпдейти, да ги инсталираме своевременно.

3. Ползване на VPN

Virtual Private Network (VPN) е един от най-сигурните начини за защита на всяка връзка. Те криптират информацията и я защитават от нежелани погледи. Разбира се, и това не е 100-процентова гаранция, но значително затруднява хакерите и повечето биха предпочели някоя по-лесна мишена. VPN може да се използва чрез корпоративна мрежа или като допълнителна услуга. Някои се предлагат безплатно, докато други са с месечна такса. Има хиляди подобни услуги в интернет, всяка с различни допълнителни опции и функции.

4. Антивирусен софтуер

Антивирусната програма е задължителен елемент за устройства, които ще се свързват с публични Wi-Fi мрежи. Тя осигурява важна защита, затова не я пропускайте.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички