Как безопасно да ползвате публична Wi-Fi мрежа

Как безопасно да ползвате публична Wi-Fi мрежа
Източник: iStock/Guliver

Едно от нещата, с които България се отличава от други страни, е, че безжичен интернет има почти навсякъде. Публичните мрежи обаче са и удобно средство за злонамерените намерения на хакери, затова е добре да внимавате при използването им. От Fobres дават пример за начини, по които могат да се ползват безопасно.

1. Деактивиране на споделените файлове в устройството

Повечето модерни устройства и лаптопи имат удобни режими за споделяне на папки и файлове. Това обаче е добра идея само в домашна или служебна W-iFi мрежа. В публична Wi-Fi мрежа си е голям риск, защото всеки друг свързан в мрежата ще може да види тези файлове, ако пожелае. Затова е хубаво тази функция да се изключва, преди да се свържем с публична мрежа

2. Ползване на най-актуалния софтуер

Софтуерните обновления са задължителни за всяко устройство и приложение. Те често отстраняват проблеми в сигурността, а такива се откриват редовно. Всяка платформа разполага с редовни, минимум месечни обновления на сигурността, които значително намаляват риска от злоупотреби. Така че е добра идея винаги когато имаме достъп до ъпдейти, да ги инсталираме своевременно.

3. Ползване на VPN

Virtual Private Network (VPN) е един от най-сигурните начини за защита на всяка връзка. Те криптират информацията и я защитават от нежелани погледи. Разбира се, и това не е 100-процентова гаранция, но значително затруднява хакерите и повечето биха предпочели някоя по-лесна мишена. VPN може да се използва чрез корпоративна мрежа или като допълнителна услуга. Някои се предлагат безплатно, докато други са с месечна такса. Има хиляди подобни услуги в интернет, всяка с различни допълнителни опции и функции.

4. Антивирусен софтуер

Антивирусната програма е задължителен елемент за устройства, които ще се свързват с публични Wi-Fi мрежи. Тя осигурява важна защита, затова не я пропускайте.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.