Как бъдещите автомобили ще променят навиците ни


Как бъдещите автомобили ще променят навиците ни
Снимка: архив

4100

Въпреки че в България обикновено се движим малко назад с автомобилните тенденции, най-вероятно това ще се промени. Светът толкова бързо се глобализира, че просто няма да ни остави назад, ако искаме да се развиваме и да бъдем конкурентни. Въпросът е какво ново ще ни донесе автоиндустрията и какво влияние ще ни окаже.

В днешно време вече виждаме някои такива ефекти. Хората вече са свикнали да не си проверяват налягането в техните автогуми, защото има датчици за тази цел. А с парктрониците много от нас свикват и да не обръщат внимание на габаритите на автомобила. Но какво ще стане, когато автоматизацията стане все по-голяма? Какво още ще спрем да забелязваме и какви умения ще загубим?

Умението да паркираме ще си замине

Интересното е, че и сега много хора не се справят добре с паркирането. Не е тайна обаче, че най-модерните автомобили могат вече да паркират сами. Да, това все още не е масово, но тепърва ще се въвежда и в по-ниските ценови сегменти. Това ни кара да смятаме, че това иначе важно умение просто ще стане безполезно.

Е, разбира се, електрониката може да се развали и тогава ще сме в много лошо положение, така че умението да паркираме може би няма да е напълно безполезно. Но това не променя факта, че повечето хора просто ще го загубят.

Възможно влошаване на реакциите

Макар умението да паркираме да е полезно, то не е критично за нашето шофиране. Бързите реакции обаче са абсолютно наложителни, тъй като могат да ни помогнат да избегнем доста рискови ситуации. Какво ще се случи обаче, когато станем твърде зависими от сензорите на автомобила?

Доста системи за сигурност се разработват, които ефективно премахват нуждата от бързи реакции. Те постоянно регистрират пътя и ако нещо не е наред, се задейства. Това значи, че колата ни може моментално да спре вместо нас, а ние дори да не осъзнаем, че се е създала рискува ситуация на пътя. С времето това може да ни направи дори по-малко бдителни.

Този проблем не би бил особено голям, ако бързо преминем към напълно автономни автомобили. Но ако това не стане с необходимия темп, тогава ще сме изправени пред сложна ситуация. Разбира се, автономните автомобили представят други проблеми и тогава дори шофьорските умения няма да са необходими, но това е друга тема.

Ремонтът на автомобила ще е работа на… програмисти

Ако сега някои от нас обичат да си човъркат колата и да си оправят неща сами, в бъдещето това просто няма да е възможно. Тъй като все повече и повече системи стават електронни, оправянето дори на механичните им страни може да се окаже по-проблемно, отколкото очакваме. В днешно време не се знае къде има датчик и какъв сензор можем да прецакаме, ако бараме някъде, без да сме напълно наясно как е конструирана дадената автомобилна система.

Не сме далеч от времето, в което решенията за автомобила ни ще се свеждат до това какви гуми да си купим (например от Примекс), какви джанти най-много ще му отиват и каква марка чистачна течност да сложим. Освен ако и тези неща не започнат да се решават сами, което няма да ни учуди чак толкова много.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички