Как да избегнете отказ за работа, защото сте „твърде квалифицирани”


Как да избегнете отказ за работа, защото сте „твърде квалифицирани”
Снимка: iStock/Guliver

3073

В днешно време причините за отказ, когато кандидатствате за дадена позиция, в общия случай се свеждат до две – нямате достатъчно опит или имате твърде много опит. Вторият вариант определено плаши работодателите, защото се предполага, че ще искате твърде висока заплата, може би сте по-възрастни от останалите служители, имате изграден стил на работа и по-трудно ще го „разчупите”. Ето обаче няколко начина, по които може би ще избегнете неприятния отказ.

1. Не говорете за цифри

Колкото повече години имате вписани в автобиографията си, толкова повече „поскъпвате”. Ако сте гъвкави с цифрите и не търсите нищо конкретно, предотвратете всякакви притеснения, които компанията би имала още на ранните интервюта. Не е нужно да говорите за пари, докато другата страна не започне темата, но можете да изтъкнете факта, че единствената цел, която имате в момента, е да смените позицията си, да опитате нещо ново и различно.

2. Покажете, че бихте пробвали нови методи

Друго притеснение на работодателите е, че по-квалифицираните кадри се обучават по-трудно, защото са свикнали да вършат нещата по определен начин, мислят, че знаят повече, отколкото всъщност правят и не са готови да възприемат начина на мислене на по-младите. Покажете на дадената фирма, че имате правилно отношение, споделяйки скорошни примери за изучаване на нещо ново, изпробване на нов подход или нещо подобно.

3. Демонстрирайте искрен интерес

Трябва да демонстрирате искрен интерес към работата, компанията и индустрията, а не просто към „стандартното работно време и приемливата заплата”. Истинският интерес означава, че сте си написали „домашната си работа” и сте запознати с това, което изисква работата, с какво се занимава компанията и т.н.

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички