Как да накарате работодателите да търсят вас, вместо вие тях

Как да накарате работодателите да търсят вас, вместо вие тях
Източник: iStock/Guliver

Не би ли било страхотно, ако вместо да пускате CV-та на десетки места и да чакате с тревога дали ще ви се обадят, работодателите ви търсеха и ви предлагаха изгодни оферти, а вие само да трябва да изберете най-подходящата? Звучи като фантазия, но се случва по-често, отколкото предполагате.

За да се превърнете в кандидата, за който шефовете се състезават, трябва да направите няколко неща. Какви са те съветват от Forbes.

1. Станете експерт в специфична област. Развийте умения, които по-малък брой хора имат. Ако все още сте в началото на кариерата си, стремете се да поемате ангажименти и проекти, които разширяват знанията ви. Ако сте вече по-напреднали, съсредоточете се върху тази ниша от сферата ви, която все още не е толкова развита. 

Най-неприятният въпрос на интервю за работа и как да му отговорите

Работодателите все по-често започват да залагат на нетрадиционни въпроси по време на интервютата за работа, за да в...

2. Станете забележими. Бъдете активни, опитвайте се да получите известна публичност за работата си. Нека, когато хората говорят за вашата професионална сфера, веднага да се сещат за името ви.

3. Станете лесно откриваеми. Имайте общодостъпни контакти, профили в социалните мрежи и т.н. Работодателите трябва да могат да се свързват с вас без проблеми. 

Никога не включвайте тези 13 неща в CV-то си

Когато обявят свободна позиция, мениджърите получават десетки, понякога стотици, автобиографии. Те обаче нямат врем...

4. Станете отговорни. Когато мениджърите се свържат с вас, дръжте се коректно. Връщайте обаждания в най-скоро време, пристигайте в точния час на срещата, бъдете любезни.

5. Станете по-подготвени. Получили сте обаждания, но тепърва ви предстоят интервюта и разговори. Там ще сте заедно с други кандидати и трябва да изпъкнете. Затова се подгответе внимателно, помислете за отговори на въпроси, които биха могли да ви зададат, и как фино да демонстрирате качествата си.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.