Как да направиш $275 млн. за една вечер


Как да направиш $275 млн. за една вечер
Снимка: Getty Images/Guliver

2214

Най-добре платените атлети през 2017-а бяха Кристиано Роналдо, ЛеБрон Джеймс и Лионел Меси. Това не е учудващо. Все пак – говорим за едни от най-добрите спортисти в света. При това те са следвани и обожавани от милиони хора по планетата. Техните общи приходи за 2017-а бяха $259 милиона. Приходи, заслужени с много пот и усилия на терените и залите. И, разбира се, добре сключени рекламни сделки.

Има обаче един атлет, който направи повече от тримата само за една вечер. При това той се връщаше след отказване. И то завръщане, което започна като на шега – със закачки през социалните медии. Но доведе до най-добре платеният сблъсък в историята на спорта. Става въпрос за битката

Флойд Мейуедър – Конър Макгрегър

Мейуедър не случайно е наричан Money (Пари). Той взе от боя $275 милиона. А за цялата 2018-а добави още 10 млн. от различни рекламни сделки. Макгрегър трябваше да се задоволи „само“ с $85 млн. Сумата за неговия промоутър UFC бе два пъти повече, но това показва и каква е разликата да държиш правата си сам. Но въпреки това със спечеленото (и още 14 млн. от рекламни сделки), той беше четвъртият най-успешен финансово спортист през миналата година. Между него и Флойд – естествено Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Сумата на аржентинската звезда е $111 млн, тази на португалския му съперник – 108 млн.

Е, тази година боксьорът ще отстъпи позицията си. Поне засега нов скъпоплатен бой не се очертава. Но кой би се обзаложил, че няма да има още едно завръщане? Все пак, освен че печели много, той има и прекалено широки пръсти.

Как Мейуедър стигна до големите пари

Мозъкът на Флойд винаги е щракал по различен начин от този на повечето боксьори. През 2006-а той плати 750 000 долара, за да прекрати договора си с промоутъра Top Rank. Целта му бе сам да определя условията. И, естествено, да контролира приходите си.

А той се справя повече от добре. Започвайки с Оскар де ла Оя през 2007-а, следващите му 15 мача са гледани от 23 млн. души, които са си платили за това. Което на свой ред е генерирало $1,7 млрд. в приходи. Мейуедър Промоушънс взима дял от всичко това – пари от телевизиите, пари от зрителите на арената, спонсорства, мърчандайз и продажби на права в чужбина.

Искате друга перспектива – Мейуедър участва в четирите най-добре платени боя в историята. С Де ла Оя, Канело Алварес, Мани Пакиао, Макгрегър. Началото с Де ла Оя бе уговаряно безкрайно. С Макгрегър всичко стана бързо. Закачки по социалните медии, преговори и мач в края на август. Мейудър бе фаворит в коефициентите за залагане. Не случайно, разбира се – букмейкърите разбират от работата си. Макгрегър издържа 10 рунда, но Мейуедър спечели, за да увелича забележителния си баланс на 50 победи и 0 загуби. Любопитно е, че мачът генерира по-малко приходи от този с Пакиао през 2015-а – $550 млн срещу $600 млн. Но Флойд спечели с 10% повече. Просто защото условията на сделката бяха по-добри за него.

Така боксьорът стана третият в света атлет, спечелил през кариерата си над $1 млрд. Преди него това бяха постигали само Майкъл Джордан и Тайгър Уудс. А после боксьорите не можели да мислят...

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички