Как да подходим, когато критикуваме колега?


Как да подходим, когато критикуваме колега?
Снимка: iStock/Guliver

5620

Умението да поднасяш конструктивна критика по правилния начин е изключително важно в света на бизнеса. Хората се нуждаят от обратна връзка, за да израснат до най-доброто си „аз”, но ако не я изразяваме внимателно, тя може да бъде безрезултатна и дори деструктивна, пише Entrepreneur.com. Сайтът дава 5 съвета за това как трябва да подходим, когато критикуваме някого.

1. Търсете подходящото време

Никога не бързайте да критикувате. Едва ли бихте искали да слезете от подиума и да се натъкнете на приятел, който да ви каже, че сте говорили твърде бързо, аргументите ви са били неубедителни или сте надвишили отпуснатото ви време. Кажете нещо мило сега, а после изберете по-подходящ момент, за да поднесете рецензията.

2. Вгледайте се в себе си

Наистина ли мислите това, което казвате, или използвате маската на „конструктивната критика”, за да прикриете личния си емоционален багаж или проблемите, които имате с този човек?

3. Стъпвайте внимателно

Ако човек се чувства лично нападнат от думите ви, неговият защитен механизъм ще се задейства и той няма да може да асимилира рецензията ви. Опитайте се да поднесете последната под формата на анекдот или вдъхновяваща история за известна личност, преминала през същото. Много по-лесно е да преглътнем критиката, когато тя не се отнася пряко за нас и нашите грешки.

4. Концентрирайте се не върху човека, а върху неговите действия

Не човекът е мързелив – просто докладът му е немарливо написан. Не човекът е некомпетентен – просто редакторският процес не е доведен докрай. Уверете се, че оценявате действията на събеседника си, вместо да се вторачвате в личността му.

5. Не поднасяйте конструктивна обратна връзка, ако това не е необходимо

По-добре изчакайте грешката да се повтори. Тогава можете да споделите мнението си, разбира се, вземайки предвид гореспоменатите 4 съвета. Помнете, че неправилно поднесената критика може да обиди или уплаши хората около вас. Използвайте я мъдро и тя ще бъде трамплин към растежа и усъвършенстването.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички