Как да помогнете на детето си да стане финансово независимо?


Как да помогнете на детето си да стане финансово независимо?
Снимка: iStock/Guliver

4749

Детето ви вече е завършило университет, но не може да си намери работа? За съжаление, при настоящата несигурност това е често срещана ситуация. Вие обаче можете да му помогнете да си изгради определени финансови навици и да организира парите си така, че да му стигат, пише Entrepreneur. Ето как:

Комуникирайте. Ако детето ви поиска финансов съвет от вас, използвайте повода да проведете детайлна и задълбочена дискусия с него по темата. Помогнете му да оформи бъдещите си цели и го посъветвайте какви времеви срокове да си постави за всяка от тях. Ако то още живее с вас, подчертайте, че се очаква да допринася по някакъв начин за домакинството – това ще го направи по-самостоятелен човек. В случай, че планирате да му окажете финансова подкрепа, заявете конкретно и категорично в какъв размер и какъв вид ще е тя и се придържайте към решението си.

Съставете бюджет. За младите хора това понякога е трудно, затова покажете на детето си как се прави балансиран между разходите и доходите месечен бюджет. Накарайте го да си направи такъв за няколко месеца. Така ще му помогнете да изгради добри умения за управлението на личните финанси. Изключително важно е да го научите да не проточва връщането на дълговете си, ако има такива.

Желания срещу нужди. Обсъждайте с детето си разликата между двете и кое трябва да е приоритет. Възможно е то да е свикнало да харчи твърде много за заведения, нови технологични джаджи, дрехи. Уверете се, че разбира необходимостта от някои жертви.

Говорете за бъдещето. Детето ви сигурно все още се лута в каква посока да поеме. Кажете му какви според вас са най-добрите му опции, но го оставете да взима собствените си решения. Ако дълго време чака да се появи някаква възможност, която все не идва, окуражете го да се хване на по-ниско платена работа. Разбира се, че като родители ще му помагате, но ако искате то да бъде финансово независим човек, трябва да е ясно, че не може винаги да разчита на вас.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички