Как да преодолеете постоянната нужда от одобрение


Как да преодолеете постоянната нужда от одобрение
Снимка: iStock/Guliver

7358

Желанието да бъдем харесвани от всички може да бъде доста деструктивно. За да го преодолеете, вижте съветите на специалиста по когнитивна терапия Робърт Лийхи, цитирани от Psychology Today. 

Идентифицирайте ситуацията. Кои ситуации предизвикват нуждата от одобрение? Например, искате да помолите някого да промени поведението си. Веднага започвате да усещате безпокойство, заради собствените ви чувства и страхове.

Какви са предимствата и недостатъците на нуждата от одобрение? С какво ви вреди? Например, може да ви затрудни да бъдете честни, може да ви затрудни да задоволите нуждите си, може лесно да позволите на хората да се възползват от вас. Но може да мислите, че всички ще ви харесат, ако имате нужда от тяхното одобрение или че това ще ви попречи да бъдете нарцисист. Наистина ли работи?

Какви отрицателни мисли ви хрумват автоматично? Например от типа „Тя ще помисли, че съм несправедлива“, „Тя няма да ме хареса” или „Той мисли, че съм досаден”. Също така може да помислите: „Ужасно е, когато някой не ме харесва” или „Не мога да понасям спорове”.

Какво означават тези мисли за вас? Един мъж споделя: „Ако тя не ме харесва, значи не съм прав” или „ Ако те не ме харесват, значи съм лош човек”. Друг човек предполага: „Хората ще говорят за мен и няма да имам приятели”. Това са причините да се нуждаете от одобрение.

Проучете доказателствата и логиката на вашите мисли. Например, наистина ли сте лош човек и непременно ли грешите, ако някой не е съгласен с вас? Може ли да имате просто различна информация, интерпретации или идеи? Може ли да сте прави? Ако мислите, че хората ще ви се обидят, замислете се за случаите, в които сте били откровени с някого и въпреки това той ви е останал приятел.

Използвайте техниката на двойния стандарт. Ако някой не е съгласен с вас, винаги ли се разстройвате? Отписвате ли този човек завинаги? Какъв съвет бихте дал на приятел, ако някой не харесва казаното от него? Бихте ли заключили, че той е лош човек? Защо сте толкова по-толерантни към другите хора, отколкото към себе си? Опитайте се да мислите за себе си така, както бихте подкрепили най-добрия си приятел.

Какво можете да направите, ако някой не ви хареса? Поставете го в перспектива. Да кажем, че уверено сте остояли позицията си пред някого и сега той не ви харесва. Ако оставите този човек настрана, дори да е ценен за вас, какво още можете да направите? Можете ли да се видите с партньора си, с приятели, близки, деца, колеги? Можете ли да правите нещата, които обичате? Ако можете да правите всичко, което сте правили преди, тогава каква е разликата, ако някой не харесва това, което казвате, или изобщо вас като човек?

Нормализиране на неодобрението. Често се разстройваме за нещо, което се случва на всички. Познавате ли човек, когото всички харесват? Повечето хора, дори и най-харесваните, имат по някой, който изобщо не ги харесва. И те продължават да оцеляват и процъфтяват - тогава защо да бъдете единственият човек, който трябва да получава универсално одобрение?

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички