Как да разберете дали слънцезащитният продукт е истински?

Как да разберете дали слънцезащитният продукт е истински?
Източник: iStock/Guliver

В разгара на летния сезон защитата на кожата от вредното влияние на слънчевите лъчи е изключително важна. Как обаче да изберем правилния продукт?

Какво трябва да съдържа слънцезащитният лосион?

Важно е на опаковката да присъства абревиатурата SPF. Факторът за предпазване от слънчево изгаряне показва теоретично времето, през което можете да останете изложени на слънце, без да предизвикате изгаряне. Факторите варират от 6 до 50, но най-предпочитани за плаж са 20, 30 и 50 фактор.

На опаковката на продукта трябва да присъстват обозначенията UVA и UVB за различните видове ултравиолетови лъчи, които спират. Това са най-вредните лъчи на слънцето, които дотсигат до нас. Ултравиолетовите Б лъчи основно отговарят за нашето бързо изгаряне когато отидем на плажа. Те могат да доведат и до злокачествени заболявания при по-дълго излагане на слънце. Преминават и през автомобилни стъкла, за разлика от ултравиолетовите А лъчи.

Сметките са различни, но най-популярното схващане е следното: ако кожата ви изгаря за 10 минути без защита, нанасянето на продукт с SPF 20 ще увеличи това време 20 пъти т.е. времето за изгаряне ще стане 200 минути. Едната част от дерматолозите твърдят, че числото на фактора се равнява на минутите защита.

И още нещо много важно – водата отразява слънчевите лъчи, което увеличава в пъти силата на изгарянето.

Има ли връзка между цената на продукта и качеството му? 

Прекалено ниската цена не може да е индикатор за това дали кремът е фалшив и няма защита, а проверката за UV филтри и фактор е сложен процес. „Причината да има много по-скъпи продукти на пазара е, че те абсолютно сигурно са с една по-голяма комбинация от филтри”, пояснява дерматологът д-р Жана Казанджиева пред bTV.

Дерматолозите са категорични, че добрата защита е резултат от много и скъпи технологии, които няма как да се използват в продукт за цена от 5-6 лева, например.

Трудно е да се прецени кой продукт е фалшив и кой - не, защото това може да се тества само в лабораторна среда и е много скъпо. А и в България все още няма практика да се тестват слънцезашитните продукти на пазара.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.