Как да различите качественото агнешко месо


Как да различите качественото агнешко месо
Снимка: Pixabay

6007

Българската агенция по безопасност на храните започна засилени проверки преди Великден. Инспекциите ще продължат до 10 април. Освен пакетиращи центрове за яйца и хранителни складове за търговия на едро, на проверки подлежат също заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси за традиционно предлагани храни като агнешко месо, козунаци, яйца, включително и боядисани яйца.

Днес в голяма търговска верига в столицата отново имаше проверка. Нарушения не бяха открити, съобщава "Дарик".

Началникът на отдел „Контрол на храните“ към агенцията д-р Галя Викьова каза за какво да внимаваме: "Агнешкото месо може да бъде предлагано във вариант трупче, труп на половинка, четвъртинка, също така и в потребителска разфасовка, която да е с потребителска опаковка. При закупуване на неопаковано месо потребителите да внимават за здравната маркировка на агнешкото трупче. Тя показва ветеринарния регистрационен номер на предприятието, където е добито месото. По външни признаци можем да разберем, че едно месо е прясно, ако е със суха повърхност, без ослузявания, приятно бледорозов цвят, мазнините - светли, бели, до леко кремави. Опакованото в потребителска опакова месо или т. нар. разфасовка трябва да има етикет, на който да са посочени всички реквизити по изискване на регламент 11/69. Месото трябва да се съхранява в хладилни условия при температура, оказана от производителя и да се следи за срока на годност, поставен от производителя на потребителската опаковка. При трупчетата трябва да се поиска информация на щанда, от който е закупено месото".

"Кокошите яйца трябва да бъдат пресни, клас А. Те се предлагат при температурни условия до 18 градуса. Срокът на годност е 28 дни от снасянето на яйцето. Върху черупката всяко яйце се маркира с код на производителя, който показва: първата цифра - начина на отглеждане на носачките, след това - две букви, за българските яйца "BG" и следващите цифри показват поредния номер на вписване на оператора в регистрите на Българската агенция по безопасност на храните", обясни д-р Викьова.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички