Как да разпознаете прясната риба

Как да разпознаете прясната риба
Източник: БГНЕС

Никулден е един от най-големите християнски празници. На него почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец - покровител на моряците, моретата, рибарите, банкерите, пътешествениците, търговците, рода и семейството.

На трапезата на празника трябва да има рибник – шаран, приготвен в тесто и пълнен с ориз, стафиди и ядки. Традиционно се приготвят и два обредни хляба, които заедно с рибника трябва да бъдат осветени в църква или вкъщи, а късовете от тях се раздават на съседите.

Приготвя се и курбан, който задължително е рибен. Обредните колаци, които жените приготвят, са познати с наименованията никулденски кравай, светец, боговица и Богов хляб.

Всъщност доста семейства не купуват шаран, а друг вид риба. Каквато и да изберете обаче, е важно тя да е прясна. За съжаление се срещат и доста некоректни търговци, които се опитват да пробутат залежала стока. Как да сте сигурни, че купувате прясна риба?

- Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.

- Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания.

- Хрилете трябва да са с розово-червен цвят.

- Очите трябва да са бистри.

- При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

 

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.