Как да се храните, за да се предпазите от грипа

Как да се храните, за да се предпазите от грипа
Източник: iStock/Guliver

„Няма да има грипна епидемия по Нова година – за миналата седмица в Европа изолираните проби са само 6%, а не 40-50-60%. Вероятно епидемията ще е в края на януари – началото на февруари”, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред bTV.

„Храненето ни трябва да е балансирано, а не с много гощавки и алкохол, тъй като това би изключило имунната ни защита за един – два дни. Свръхкалорийното хранене и свръхконсумацията на алкохол е стрес за организма”, посочи проф. Донка Байкова, специалист по диететика и здравословно хранене.

Нейната препоръка е да се консумират много зеленчуци с цветове от целия спектър на дъгата, а ако се спазва вегански режим – при едно хранене да се приемат бобови и зърнени храни.

Ако не постите – може да приемате риба, мляко, нетлъсто место.

„Никой не е казал, че празниците са само една вечеря или един обяд. За традицията – 9 или 11 ястия може да се опит с по една хапка… А след Коледа започват и още празници”, посочи още Байкова.

Особено полезни може да са по една скилидка чесън на ден или половин глава лук, синапено масло, пчелни продукти (прополис, пчелен мед, пчелно млечице) или джинджифил.

Що се отнася до различаването на грипа и респираторните заболявания, то е лесно: при грип никой няма да се чуди дали вече е болен, докато при респираторните заболявания човек се опитва да ходи на работа, например, посочи д–р Кунчев.

При грипа всичко е ясно още на сутринта – висока температура, човек е чувства напълно разбит.

По думите у няма особена зависимост между грипа и температурата навън, но определено при минус 20 градуса хората си стоят у дома и ограничават контактите си, което способства и за ограничаване на заразяванията.

Антибиотиците са предназначени за бактериалния инфекции, а не за вирусни, посочиха експертите. Препоръката е и ако вече сте болни, да не ходите на работа, защото така вредите и на себе си и на колегите си, които може да заразите.

Предпазните маски пък имат само ограничен ефект, защото след 15-ина минути стават пропускливи. Все пак може да се използват при временни контакти, например на болен с членовете на семейството му у дома, като маските не се носят постоянно.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.