Как да се превърнете от служител в предприемач?

Как да се превърнете от служител в предприемач?
Източник: Thinkstock/ Guliver

Мечтали ли сте някога да се отдалечите от скучното офис ежедневие и никога да не поглеждате назад? Реалността е, че повечето хора днес не чувстват истинска връзка с работата си. По последните данни се оказва, че почти 70% от служителите не са нито емоционално ангажирани с работата си, нито се чувстват удовлетворени от позицията си. Тези статистики рисуват мрачна картина на корпоративния живот. И все пак, има много предприемачи, които печелят от това да правят каквото обичат. Ако сте решили, че искате да започнете бизнес, възможно е тази мечта да се превърне в реалност. Ключът към преминаването от служител към предприемач е да познаваш себе си, да планираш добре и да си поставяш реалистични цели. Ето 4-те основни стъпки.

1. Разберете какъв човек сте и какво искате

Звучи много лесно и наивно, но не е. Вземете бял лист и напишете първите 5 позитивни качества, които ви идват на ум, когато мислите за себе си в работна среда. Не отделяйте твърде дълго време, анализирайки се. От другата страна на листа напишете какво бихте искали да ви носи работата. Има ли допирни точки между двете колонки?

2. Превърнете това самопознание в бизнес идея

Помислете кои са нещата, които ви доставят най-голямо удоволствие – да гледате филми, да излизате в планината или пък да готвите? Мислете творчески, а не „златотърсачески”. След като имате силно усещане за целта си, следващата стъпка е да превърнете тази информация в потенциални бизнес идеи.

3. Проучване и тестване

Следва фазата на изследване. Свържете се с експерти в областта, която ви интересува. Проверете идеята, като попитате вашите приятели и роднини дали това е продукт или услуга, за които биха дали пари в бъдеще. Проверете дали се нуждаете от допълнителни умения, сертификати или документи. Може да намерите начин да завършите някои курсове вечер или през почивните дни, докато все още планирате корпоративното си бягство. 37% от служителите в големи корпорации създават страничен бизнес (стига да няма сблъсък на интереси) и едва, когато потръгне, напускат работа и се отдават изцяло на новото си начинание.

4. Създайте план за бягство

След като имате ясна идея, следващият етап е да планирате корпоративното си бягство. Уверете се, че сте извършили финансов анализ, за да разберете колко финансиране ще ви е необходимо, за да развиете бизнеса си. Също така, помислете за сумата, която ще ви трябва, за да се издържате, докато започнете да печелите от идеята си. Планът за преход ще ви помогне да останете фокусирани. Поставете си краен срок, защото без него повечето хора живеят „по инерция”.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.