Как да се справите с токсичните колеги в офиса


Как да се справите с токсичните колеги в офиса
Снимка: iStock/Guliver

4658

Във всеки офис има поне един служител, който дърпа целият екип надолу и създава негативна атмосфера. Изключително важно е да знаете как да се справите с токсичните колеги, защото освен че създават враждебна среда, те могат да съсипят и всички хубави инициативи и проекти. Ето как можете да държите положението под контрол.

1. Съберете информация

Когато усетите, че един служител може да е токсичен, първата стъпка винаги е да намерите повече информация. Най-вероятно ще трябва да поговорите с този човек и да обясните какво в неговото поведение е проблем.

Въпреки че е най-лесно да се мисли за токсичните служители като за пасивно-агресивни хора, с които никой не се разбира, това не е задължително така. Понякога токсичният служител е някой, който има емоционални проблеми и се отнася към работното място като към лична терапия, без да осъзнава, че създава напрежение.

2. Създайте граници

След като разполагате с информация, трябва да проведете разговор с въпросния колега. Говорете за поведението му и как то е повлияло на екипа, като използвате спецификите, които сте събрали до този момент. Без тази стъпка токсичният служител няма да има причина и желание да подобри предишното си поведение.

3. Създайте план

Един от начините за справяне с токсичните служители е т.нар.  "feedforward". Това е обратното на обратната връзка - вместо да се фокусира върху случилото се в миналото, feedforward е представяне на стъпки за действие, които служителят може да предприеме, за да разреши проблемите си. Това е особено полезно, ако вашият токсичен служител е с висока длъжност.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички