Как да се справите с токсичните колеги в офиса

Как да се справите с токсичните колеги в офиса
Източник: iStock/Guliver

Във всеки офис има поне един служител, който дърпа целият екип надолу и създава негативна атмосфера. Изключително важно е да знаете как да се справите с токсичните колеги, защото освен че създават враждебна среда, те могат да съсипят и всички хубави инициативи и проекти. Ето как можете да държите положението под контрол.

1. Съберете информация

Когато усетите, че един служител може да е токсичен, първата стъпка винаги е да намерите повече информация. Най-вероятно ще трябва да поговорите с този човек и да обясните какво в неговото поведение е проблем.

Въпреки че е най-лесно да се мисли за токсичните служители като за пасивно-агресивни хора, с които никой не се разбира, това не е задължително така. Понякога токсичният служител е някой, който има емоционални проблеми и се отнася към работното място като към лична терапия, без да осъзнава, че създава напрежение.

2. Създайте граници

След като разполагате с информация, трябва да проведете разговор с въпросния колега. Говорете за поведението му и как то е повлияло на екипа, като използвате спецификите, които сте събрали до този момент. Без тази стъпка токсичният служител няма да има причина и желание да подобри предишното си поведение.

3. Създайте план

Един от начините за справяне с токсичните служители е т.нар.  "feedforward". Това е обратното на обратната връзка - вместо да се фокусира върху случилото се в миналото, feedforward е представяне на стъпки за действие, които служителят може да предприеме, за да разреши проблемите си. Това е особено полезно, ако вашият токсичен служител е с висока длъжност.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.