Как да си договорите по-висока заплата


Как да си договорите по-висока заплата
Снимка: iStock/Guliver

6689

На много хора им липсва достатъчно увереност да влязат при шефа си и да поискат по-висока заплата. По време на интервюта за работа пък повечето кандидати дори не повдигат въпроса от страх, че изобщо няма да ги наемат.

Истината обаче е, че имате съвсем реален шанс да си договорите по-високо заплащане, ако просто подходите към ситуацията по правилния начин. От сайта The Muse дават няколко съвета как да постъпите.

1. Знайте цената си. Проучете как се движат заплатите за вашата професия на други работни места. И нека желанието ви да бъде реалистично - ако поискате космическа сума, нещата няма да се случат.

2. Имайте наум конкретно число, не давайте само насоки. Иначе вероятно ще приключите преговорите с по-малко, отколкото сте се надявали.

3. Задайте си няколко важни въпроса. Минала ли е поне една година, откакто сте на поста? Поели ли сте нови отговорности? Надминали ли сте очакванията, имате ли достатъчно значими успехи? Ако отговорите са "да", то сте в пълното си право да настоявате за преразглеждане на заплатата.

4. Трябва да уцелите подходящия момент за разговор с шефа. Например след някакво ваше постижение или пък колективно на компанията. И, разбира се, когато той е в добро настроение.

5. Изрепетирайте разговора предварително. Подгответе си отговори на евентуални въпроси, които шефът може да ви зададе, както и аргументи защо заслужавате повишението.

6. Бъдете уверени, усмихнати и позитивни по време на преговорите. Дръжте главата си високо изправена.

7. Говорете за бъдещето, не само за това какво вече сте направили. Опишете какви са плановете ви, как смятате да помогнете компанията да се развива.

8. Не се страхувайте от отговор "не". Той невинаги е окончателен. Все пак водите преговори, може би шефът ви пробва дали ще се предадете лесно.

9. Не поставяйте ултиматуми и не заплашвайте, че ще напуснете дори да си го мислите. Прави лошо впечатление и ще има обратен ефект.

10. Преговорите са сложен и понякога дълъг процес. Бъдете търпеливи и готови да отделите колкото време е нужно.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички