Как да спечелите уважението на подчинените си, ако сте новият шеф в компанията

Как да спечелите уважението на подчинените си, ако сте новият шеф в компанията
Източник: Thinkstock

Не е никак лесно да си новият началник на отдавна съществуващ екип. Част от колегите са искали друг да заеме място, някои пък са се надявали това да са самите те. Трябва да се докажеш, да спечелиш уважението им, да ги убедиш да те следват с желание, а не само по задължение. Как да постигнеш това съветват от Business Insider.

1. Покажи на подчинените си, че си компетентен, но и общителен.

Първоначално ще те оценят по две категории - разбираш ли си от работата и как комуникираш с останалите. Демонстрирай увереност и знания, но не и арогантност. Постарай се да установиш личен контакт с всеки от екипа, интересувай се от интересите им и покажи, че си отворен за размяна на идеи.

2. Не се стреми към съвършенство. 

Не е слабост да зададеш въпрос или да поискаш помощ. Никой не очаква да знаеш всичко. А и ако си наистина добър в основните неща, хората няма да забележат областите, в които все още ти липсва нещо.

3. Разбери какво кара човек да се отличи в тази компания.

В някои сфери е добре организираната работа, в други - креативността, в трети - нещо по-специфично. Ще ускориш процеса по печеленото на всеобщо уважение, ако се фокусираш и развиеш способности.

Особено важно за новите шефове е и да бъдат търпеливи. С промените не се свиква за ден, така че дай време на новите си колеги да се адаптират към ситуацията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.