Как да станете добър оратор в 5 стъпки


Как да станете добър оратор в 5 стъпки
Снимка: Thinkstock/Guliver

7862

Може ли всеки да се превърне в добър оратор? Да, ако е готов да положи усилия за това. Макар много хора да си мислят, че убедителното говорене пред публика е вродено качество, то всъщност може да се изгради. И то само в 5 стъпки според списание Forbes. Вижте кои са:

Опознайте аудиторията си. Много говорители обичат да говорят за себе си в речите си. По-важно е обаче да говорите за публиката си, а за целта трябва да я познавате. Опитайте се да разберете или предположите кои са хората пред вас, какви са надеждите и страховете им, накъде са се запътили. Докато не знаете отговорите на тези въпроси, не сте готови да убеждавате другите в каквото и да било.

Изнесете речта от гледната точка на публиката. Вероятно сте я написали от своя гледна точка, но се постарайте да я представите от нейна. Важна е и хронологията – започнете с най-важното и интересното, не го оставяйте за края. След това развивайте позицията си.

Познавайте слабите си страни. Може би имате твърде висок глас или пък страдате от сценична треска. Какъвто и да е проблемът, признайте си го открито, за да можете да работите за преодоляването му.

Използвайте личния си опит, за да създадете приемственост. Бъдете откровени, колкото и да е трудно това понякога. Аудиторията ще го изисква от вас, за да ви се довери. Може например да споделите някое ваше притеснение или страх, свързани с конкретната тема. Тъй като всеки има такива, хората ще се почувстват по-близки до вас.

И накрая – посветете се напълно на говоренето. Не забравяйте, че една добра реч е акт на свобода. Разкрийте част от себе си. Автентичността е именно това, което се надява да получи публиката.

 

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички